Terres de l'Ebre

Al sector meridional de Catalunya, trobem una regió tranquil·la travessada pel riu Ebre  i amb una gran diversitat d'espais d'interès turístic: les Terres de l'Ebre. Aquest espai aplega les comarques: la Ribera d’Ebre, el Montsià, la Terra Alta i el Baix Ebre. Actualment, les Terres de l'Ebre han estat declarades Reserva de la Biosfera pel Comitè Internacional del Programa Home i Biosfera de la UNESCO.

Espais Naturals

Les Terres de l'Ebre es caracteritzen per tenir unes característiques úniques naturals: mar, muntanya i riu. D’aquests destaquem el Parc Natural del Delta de l'Ebre on el mar i el riu Ebre fonen les seves aigües i al mateix delta hi trobem platges extenses per gaudir del bon clima de la zona i la tranquil·litat d'aquestes terres. Dins el Parc Natural també hi trobem dos grans llacunes, l'Encanyissada i la Tancada, on hi podem observar la diversitat de la fauna i la flora. També destaquem el Parc Natural dels Ports, com una de les reserves més gran de cabres salvatges de la península regulada cinegèticament. Aquest espai permet gaudir de la muntanya en tot el seu esplendor i el seu punt més alt és el Mont Caro amb 1447 metres. Un altre espai a destacar és la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix, un lloc protegit on predomina la natura a la riba del riu Ebre on es pot gaudir del bosc de ribera i observar la seva flora i fauna. Dins les Terres de l'Ebre també trobem joies naturals com ara les Coves de Benifallet, els Ullals de Baltasar, la Fontcalda, les Olles del riu Canaletes o el Toll del Vidre. Tot i que també pot ser considerat un espai històric, connectant les comarques hi trobem la Via Verda de la Vall de Zafán, que serveix com a ruta per descobrir els diferents entorns de les Terres de l'Ebre ja sigui a peu, en bicicleta o a cavall.

Espais històrics

D'altra banda les Terres de l'Ebre tenen un llegat històric important i estan dotades de molts recursos històrics. Exemples en són les pintures rupestres d'Ulldecona o del Perelló (d'art llevantí), el poblat ibèric de Tivissa (ibers), el Castell de la Suda de Tortosa (època conquesta musulmana), el Castell templari de Miravet (Templers), el Convent de Sant Salvador de Horta de Sant Joan (claustre renaixentista) i el Poble Vell de Corbera d’Ebre com a petjada de la Batalla de l’Ebre. A més a més, t'expliquem també l'estada de diverses persones distingides a les nostres Terres des de Ramón Berenguer IV fins a Picasso.

Espais culturals

Els espais culturals els trobem repartits per totes les Terres de l'Ebre. Aquests inclouen el museus, Centres d'Interpretació i sales d'exposició que et mostren les tradicions, la història i característiques dels llocs. Els espais culturals sovint van lligats a espais històrics fins al punt de que els espais històrics es converteixen en espais culturals. Un exemple n’és l’Església de Sant Domènec de Tortosa que s’ha convertit amb el Centre d'Interpretació del Renaixement. D'altres, tot i que són un espai històric i un espai cultural segueix fent la seva funció. Un exemple d’aquests és la Catedral de Santa Maria de Tortosa.

El riu Ebre

El riu Ebre és el riu més cabalós de la península i un dels elements que uneix les comarques de les Terres de l'Ebre. A la part més alta de les Terres de l'Ebre el riu Ebre crea meandres molt pronunciats però a mesura que baixa disminueixen els revolts i al tram final és més planer. Durant el seu pas a les Terres de l'Ebre hi trobem diverses illes on hi destaquen l'Illa de Buda i l'Illa de Gràcia. El riu Ebre sempre ha estat un factor important a l'hora de establir-se ja que des d’ell es controlava tot. El comerç, el transport de mercaderies i la navegació, amb la seva relació tant pròxima, van fer créixer les poblacions del seu voltant. Actualment, la navegació i activitats al riu van més lligades a l'oci, l'esport o al turisme que d'altres àmbits. Les Terres de l'Ebre són adequades per a tot tipus de turisme ja sigui familiar, d'oci relacionat amb la mar i el riu, cultural, esportiu, enoturisme o turisme rural… Les Terres de l'Ebre us captivaran.

Videos sobre les Terres de l'Ebre

Anuncia el teu negoci a Ebre.com