Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan escutHorta de Sant Joan

Horta de Sant Joan és la capital turística i cultural de la Terra Alta. Aquest és un poble medieval situat damunt d’un turó de 543 metres d’altura.

El terme municipal està limitat al sud per Arnes, Paüls i Alfara de Carles, a l’oest per Lledó i Arenys de Lledó (Terol), al nord per Caseres, Bot i a l’est Prat de Comte.

Tot i que el riu Ebre no passa pel terme d’Horta de Sant Joan, hi transcorren el riu Algars que forma una línia divisòria de la província de Terol a la part occidental, el riu Estrets a la part meridional del terme i el riu Canaletes a la part oriental. Tots aquestos rius són afluents o subafluents del riu Ebre.

Història d’Horta de Sant Joan

Les restes trobades indiquen l’origen incert d’un assentament iber a la part més elevada. Aquestes terres més endavant foren conquerides pels musulmans i més tard pels cristians. A l’any 1174 el rei cedeix el poble als templers i aquest comencen una repoblació d’Horta de Sant Joan tot i que no es fins al segle XIX que hi ha un creixement important.

Per saber-ne més coses de la història d’Horta, llegeix la història completa de Horta de Sant Joan.

Allotjaments d’Horta de Sant Joan

Mas Del Cigarrer Allotjament Rural

Mas Del Cigarrer Allotjament Rural

Llocs per visitar

Horta de Sant Joan és un poble declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El poble conserva l’encant medieval amb una plaça porxada amb arcs de mig punt ogivals, l’Ajuntament renaixentista i l’església romànica i gòtica del segle XII. Els seus carrers estrets i costeruts formen un conjunt artístic i històric realment meravellós.

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan

Us recomanem també la visita a la muntanya de Santa Bàrbara amb el convent de Sant Salvador d’Horta al seu peu, el Centre Picasso, lo Parot,  l’Ecomuseu dels Ports, l’antiga presó d’Horta i, per últim però no menys important, el Parc Natural dels Ports (un dels més grans de Catalunya).

Fires i Festes

A més a més de les Festes Majors que es celebren la segona quinzena de setembre, també s’hi fan altres festes com ara la Subhasta de Sant Antoni de mitjans de gener on es beneeixen els animals i fan una recol·lecta de productes. El mateix dia però més tard fan una subhasta dels productes i dels diners que s’obtenen van destinats a la millora del convent de Sant Salvador.

Amb el convent de Sant Salvador hi ha relacionada la Festa de Sant Salvador, celebrada el 18 de març, on s’acostuma a anar-hi fent una romeria i a passar-hi el dia amb l’ambient popular.

Les Festes d’Abril (l’últim cap de setmana d’Abril) també tenen una forta relació amb el Sant Salvador, ja que es commemora durant tres dies un miracle d’aquest, després de molt de temps de sequera va fer que plogués.

La Festa de la Costa es celebra l’últim cap de setmana de setembre i pren el nom d’un dels carrers del poble que justament el divideix en dues parts. Una part és la que fa la festa i l’altra és la convidada. En aquesta festa s’engalanen carrers, es fan fogueres i es rosteix tot tipus de vianda per a tots.

Per últim, el primer diumenge d’octubre es celebra la Dolça Tardor, una mostra de productes artesans.

Rutes i activitats

La Via Verda de la Vall de Zafán va des de Tortosa fins a Alcanyís per una antiga via de ferrocarril i s’hi pot anar a peu, en bicicleta o a cavall.

A Horta de Sant Joan hi trobem una gran varietat d’activitats com ara el barranquisme, el senderisme, l’escalada, o l’espeleologia. També hi podem gaudir de l’enoturisme i el turisme rural.

Picasso i Horta de Sant Joan

Pablo Picasso tenia un amic a Horta de Sant Joan, el Manuel Pallarès i Grau, que es van conèixer a una acadèmia de pintura anomenada “Centro Artístico “. Aquest hi va estar per primera vegada convidat pel seu amic Manuel Pallarès per a que se’n refés de la seva malaltia. La segona estada va tornar per acabar de perfilar el seu estil cubista.

Economia

Les principals activitats econòmiques d’Horta de Sant Joan son l’agricultura principalment de secà, les empreses de construcció, confecció, serveis i alguna empresa turística.

El terreny muntanyós facilita el cultiu de la vinya, l’ametlla, l’oliva, el cereal, el préssec i les cireres.

El clima

El clima d’Horta de Sant Joan és mediterrani d’interior. Als estius hi fa una forta calor i els hiverns són molt gelats. S’hi pot gaudir de la neu quan la climatologia ho permet ja que al terme municipal d’Horta inclou una part del Parc Natural dels Ports i les muntanyes del terme arriben als 1200 metres ‘’altitud.