La Via Verda

Via Verda

Via Verda

La Via Verda era l’antic ferrocarril  de la Vall de Zafán, que comunicava diverses poblacions del Baix Aragó amb les del sud de Catalunya, des de la Puebla de Híjar fins a Tortosa. Actualment està condicionada per als usos turístics, a peu, en bicicleta o a cavall, quedant prohibit de circular amb vehicles a motor.

Aquesta es divideix en tres traçats: el del Baix Ebre (23km), el de la Terra Alta (27km) i el d’Aragó (50km). Té un desnivell de 400 metres, és de dificultat baixa i és apte per a minusvàlids ja que el ferm és asfalt.

Traçat del Baix Ebre

Traçat del Baix Ebre

 

Es recomana portar bon calçat, aigua, llanterna ja que hi ha túnels i tenir cura amb els trams compartits amb vehicles. En el cas de que s’acabi l’aigua que portis durant el recorregut tens fonts d’aigua potable a EMD Jesús, Xerta, Bot i la Fontcalda.

Tortosa (al pont del ferrocarril, conegut popularment com el pont roig) és el km 0 de la Via Verda de la Val de Zafán. Des d’aquí es dirigeix cap a Roquetes on passa per davant de la Seu del Parc Natural dels Ports i segueix cap a Aldover. A Aldover passa per l’antiga estació d’Aldover que ha estat reconvertida en restaurant.

Segueix cap a Xerta on l’antiga estació de Xerta ha estat rehabilitada i convertida en el Centre d’Interpretació del Riu. Passada l’estació de Xerta queda a mà dreta l’assut de Xerta a partir d’aquí té fins a quaranta túnels.

La Fontcalda

La Fontcalda

A l’altura de Benifallet s’endinsa cap a la vall del Riu Canaletes, on s’hi troba l’alberg de l’antiga estació de Benifallet.
Més endavant s’hi troba el pont de la Riberola amb el que es travessa el riu Canaletes i és el límit entre els dos traçats de el Baix Ebre i la Terra Alta.

El traçat segueix cap a l’estació de Pinell de Brai que indica que el Santuari de la Fontcalda no és molt lluny i després hi ha l’estació de Prat de Comte. A partir d’aquí s’hi pot observar algunes obres de l’Art al Ras, on un conjunt d’obres de diferents artistes que estan repartides per la Terra Alta.

Segueix direcció cap a Bot on passa per davant l’antiga estació de Bot que ha estat convertida en un dels Espais de la Batalla de l’Ebre. La següent és l’Estació d’Horta de Sant Joan però de camí hi ha la muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant Salvador d’Horta.

Un cop passada l’estació d’Horta de Sant Joan la pròxima estació és la d’Arnes però la Via Verda de la Terra Alta continua fins al viaducte de l’Algars, límit on es converteix en el traçat d’Aragó.

El traçat d’Aragó passa per Cretes, Vall-de-Roures, Torre del Compte, Valdetormo, Valljunquera, Valdealgorfa i des de Alcanyís fins a la Puebla de Híjar no està el traçat habilitat.

Viaducte de l'Algars

Viaducte de l’Algars

A més a més, hi ha tres traçats més que enllacen amb la Via Verda.
El primer traçat està habilitat des de Tortosa fins a la desembocadura de l’Ebre de 50km que segueix el camí natural del riu (GR-99).
El segon que va des de Tortosa fins a Amposta on enllaça amb un altre que va des d’Amposta fins a Sant Carles de la Ràpita, com el recorregut que hi havia projectat per arribar d’Alcanyís fins al mar.
Finalment, el tercer enllaça des de l’anterior que va des de Tortosa cap a Amposta amb el camí de Sirga des d’Amposta fins a la platja de Migjorn.