Ulldecona

Ulldecona Ulldecona és una població de la comarca del Montsià que inclou els Valentins, el Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana, com a poblacions del municipi d'Ulldecona. El terme municipal es situa al sud de Catalunya, entre la serra del Montsià i la serra de Godall, i limita amb la Comunitat Valenciana.

Història

L'origen d'Ulldecona es remunta a la època iber amb un assentament al Castell. Més tard, tot i que sobre la ocupació dels romans no hi ha gaire evidències es suposa que van abandonar el Castell. Durant la època dels àrabs, aquests van construir a sobre de les restes de l'antic poblat iber. Després de la reconquesta de Ramón Berenguer IV, al 1180, el castell sarraí es va donar als hospitalers amb l'objectiu de transformar-lo en un Castell cristià. Al 1222 la família Montcada va permetre la creació d’habitatges entre les dues muralles i més tard, al 1273 un hospitaler, mestre d’Amposta, va donar permís per habitar la vall de la Foia, on actualment trobem Ulldecona.

Llocs per visitar

El conjunt rupestre dels Abrics de l'ermita, són un grup de coves poc profundes amb pintures rupestres rellevants de l’art llevantí de la Península Ibèrica, algunes pintades fa més de 8000 anys. Al 1998, van declarar Patrimoni Mundial per la UNESCO a les Pintures Rupestres de la Serra de Godall. D'aquests abrics es poden visitar un parell i s'hi pot visitar el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre “Abrics de l’ermita” que ens ajudarà a comprendre les representacions gràfiques, la situació i la història de la zona. Les Oliveres Mil·lenàries les trobem actualment a la partida d'Arión, que alberga el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión. Aquest conté més de 400 oliveres, dues d'elles catalogades per la Generalitat de Catalunya com a arbre monumental. Aquestes oliveres representen la importància de l'oli a la dieta mediterrània, la economia en zones interiors de les Terres de l'Ebre i el pas del temps. El Castell d’Ulldecona és el símbol del municipi i el punt d'origen de la història d'aquesta població. Al Castell hi podrem observar unes vistes fantàstiques i privilegiades de tota la vall. A més a més, podrem distingir les diferents èpoques que han afectat a la construcció com ara la Torre de l'Homenatge, la Torre Rodona, l'Església de Santa Maria dels Àngels, les restes de l'antiga fortificació àrab o les muralles. L’Ermita de la Pietat està situada a la part sud est de la serra de Godall a 4 quilòmetres del nucli urbà d'Ulldecona. Aquesta és un espai religiós ja que consta d'una església però també cultura ja que es celebren jornades de música a la plaça de davant el santuari. L'Ermita de la Pietat també ofereix el servei d'alberg i bar. Juntament amb les vistes espectaculars de la Foia d'Ulldecona i la serra del Montsià és un indret que no t'has de perdre. Pel nucli urbà d'Ulldecona hi trobarem diversos edificis de diferents èpoques com ara l'Església de Sant Lluc, d'estil gòtic català, la Casa de la Comanda i la Casa de Mossèn Domingo Solà (cases senyorials), la Casa de la Feligresa (casa modernista), l'antiga Església del Roser, l'antic Convent de Sant Domènech (actual Ajuntament). A més a més d'algunes construccions barroques dels segles XVII i XVIII amb interessants portalades, entrades i barbacanes.

Festes d'Ulldecona

Festes quinquennals és una celebració on hi participa tot el poble que es celebren, com el seu nom indica, cada cinc anys. Els carrers s'engalanen amb l'ajuda de tots els veïns per rebre a la Verge de la Pietat que la porten des de l'ermita. Actualment la passegen també pels barris allunyats del nucli que s'han esmentat anteriorment. El seu origen prové d'un artista local que va prometre que si tornava de la guerra amb salut faria la verge, ja que aquesta va ser destruïda, i d'un propietari d'un forn que va prometre pagar-la. Un cop acabada se li va fer la donació a l'ajuntament i es va prometre baixar la verge cada cinc anys. Les Festes Majors de la Pietat es celebren l'última setmana d'agost en honor a la Verge de la Pietat menys quan es fan les festes quinquennals que llavors s'aplacen la primera quinzena de setembre. La Passió d'Ulldecona és una representació teatral amb molta rellevància a les Terres de l'Ebre. La primera representació es va començar a dur a terme a l'any 1955 i actualment és una obra declarada d'Interès Turístic Nacional. Les Jornades musicals a l'ermita s'han convertit en el punt de trobada de gent jove a la zona sud de les Terres de l'Ebre mentre es gaudeix de la música del territori. Des de finals de maig fins a mitjans d'agost es pot gaudir cada cap de setmana d'un concert. La Festa Olea Europaea és una festa nova, ja que aquest 2015 s’ha fet la segona edició. Aquesta festa inclou tallers, degustacions, visites teatralitzades i cantades, dinar...

Ruta que passa

La Via Augusta és una antiga ruta romana que va des de Cadis fins als Pirineus i permetia unir la Península Ibèrica amb el món romà. A les Terres de l'Ebre hi passa pel Baix Ebre i pel Montsià justament per la Foia d’Ulldecona.

Informació Ulldecona

MAPA

Anuncia el teu negoci a Ebre.com