L’Ametlla de Mar

L’Ametlla de Mar escut

L’Ametlla de Mar

L’Ametlla de Mar, anomenada popularment com la Cala, està situada a la comarca del Baix Ebre i a l’extrem est de les Terres de l’Ebre. Aquesta està perfectament comunicada per les principals vies de comunicació: la carretera nacional 340, l’autopista A-7 (sortida 39), la línia fèrria Barcelona-València. També s’hi pot arribar per mar ja que tenen tres ports: el Club Nàutic de l’Ametlla de Mar, el Port de Calafat i el Port Esportiu de Sant Jordi d’Alfama.

 

Història

De l’Ametlla de Mar hi tenim documents on es remunta al segle XVIII quan Carles III va fer un impuls de poblament a partir del municipi del Perelló. Cap al segle XIX va créixer la població a causa de l’arribada de pescadors de Benidorm i València.

Tot i això, l’origen de La Cala es suposa sobre el segle XII ja que va servir com a punt estratègic per defensar les costes de Catalunya Nova. D’aquest fet hi trobem la evidència amb les restes de una torre vigia de la època de Ramon Berenguer IV i un Castell dels Templers enderrocat per galeres Castellanes al segle XVII.
Carles III a sobre les runes del Castell Templer va fer construir una petita fortalesa per controlar els vaixells que passaven pel Mediterrani ja que es veien els que passaven per les Illes Balears. Aquesta construcció s’anomena Castell de Sant Jordi d’Alfama.

La pesca va fer que el nucli s’estengués ja que s’utilitzaven les diferents cales per refugiar-se del mal temps.  Tot i això, després de la Guerra Civil Espanyola el poble va passar per una crisi i va fer que hi haguessin moviments migratoris important cap a Palamós i Roses.
A partir dels anys cinquanta les corrents d’immigrants, turistes i la construcció de la segona fase del port pesquer va ser el detonant per prosperar tant fins a actualment tenir les flotes pesqueres de tonyina més extensa de la península.

Festes i Fires de l’Ametlla de Mar

Les Festes Majors de l’Ametlla de Mar es celebren el 2 de febrer amb actes culturals, esportius i religiosos per la patrona del poble, la Mare de Déu de la Candelera.
La Fira Alternativa i de Productes Naturals juntament amb la Mostra d’oficis antics es celebra durant el març a la Plaça Nova amb parades de productes naturals de la zona fets artesanalment.
El primer dia de Maig es celebra una bicicletada popular  fins al Mas Platé on s’hi faran diverses activitats (jocs i curses) i es repartiran botifarres i sardines per als assistents.
La Diada al castell de Sant Jordi d’Alfama es realitzen activitats esportives i gastronòmiques.
Durant el 25 de maig, Corpus Christi, es decoren els carrers amb les famoses “catifes de Corpus” fetes d’elements naturals.
Per Sant Pere, el 29 de juny, el patró dels pescadors és passejat en una embarcació i es celebren exposicions i competicions esportives.

Llocs a visitar

Et recomanem que no marxis de l’Ametlla de Mar sense fer-hi una passejada pel passeig marítim, una visita a les fortificacions, una visita al Castell de Sant Jordi d’Alfama o un bany a les platges.

El Passeig Marítim de l’Ametlla de Mar connecta dues platges de la població, la platja de l’Alguer i la platja de Pixavaques. Durant el passeig hi gaudirà de fabuloses vistes de la costa de l’Ametlla de Mar i contemplar-hi els diferents tipus de platges que hi trobem a l’Ametlla de Mar.

Les fortificacions formen part del conjunt de fortificacions del litoral català de la Guerra Civil Espanyola. Aquest complex militar donava una posició privilegiada de tot el Golf de Sant Jordi. Per entrar al recinte hi ha quatre entrades, dues al camí principal i dues als extrem. El complex també servia com a refugi antiaeri així que també hi trobem pous de ventilació i cisternes que recollien l’aigua de pluja.

El Castell de Sant Jordi d’Alfama és antiga fortalesa de defensa del segle XVII – XVIII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Els templers hi van establir la de Seu de l’Ordre de Sant Jordi d’Alfama. Aquesta va ser bombardejada i les restes van ser aprofitades. Reformada la fortalesa molts anys després, encara hi perdura avui dia del que es pot distingir la capella, un menjador, un dormitori i les cavalleries. A més a més, de les runes de la torre de vigia que hi ha al costat.

La costa de l’Ametlla de Mar es prolonga al llarg de 14 Km, recorrent magnífics penya-segats on, a poc a poc, anireu descobrint les meravelloses cales d’aigua cristal·lina envoltades de roques i pinars, on el blau del mar és del tot transparent. Platges de sorra fina i blanca o bé de sorra i roca, racons d’aquesta singular costa del Baix Ebre on, sense cap dubte, trobareu la tranquil·litat i la calma, lluny de les aglomeracions.

Economia de l’Ametlla de Mar

L’Ametlla de Mar és un poble típic de pescadors. Això fa que el Mar Mediterrani sigui un factor clau per al creixement de l’Ametlla de Mar, tot i que amb l’aparició del turisme es va desenvolupar el sector de serveis i ara n’és un dels principals.

El peix i el marisc de màxima qualitat, que es capturen a l’Ametlla de Mar, fan que aquesta població hagi obtingut el reconeixement dels amants de la bona taula d’àmbit internacional.