L’Ampolla

L’Ampolla escut

L’Ampolla

L’Ampolla és la població costera més al nord del Delta de l’Ebre i es considera la Porta del Delta.

El nom de l’Ampolla prové de la semblança d’aquesta població amb la forma que presentava una antiga desembocadura de l’Ebre que acabava al golf de Sant Jordi.

Història

Els orígens de l’Ampolla, com la majoria de poblacions de les Terres de l’Ebre, es remunten a la època dels ibers. També va ser ocupada pels romans ja que s’han trobat àmfores, monedes i altres elements.

L’Ampolla està molt lligada amb la pesca i el transport marítim tot i que amb el progrés de finals de segle XIX va tenir renom entre altres ciutats catalanes. Això va fer que al 1867 s’hi construís una estació de ferrocarril al municipi.
Juntament amb això, va haver-hi l’aparició del turisme de banyistes, el que va provocar que es creés un tren que unia Tortosa en l’Ampolla i portava especialment a banyistes.

L’any 1917, en el context de la I Guerra Mundial, un submarí alemany va enfonsar el vaixell Maxsherda. El poble va donar suport als nàufrags i el govern francès en agraïment a aquest fet els va regalar al poble una estàtua de bronze.

L’Ampolla va formar part del Perelló fins al 1990 que va ser oficialment segregada després de més de 50 anys de fer la primera sol·licitud de segregació.

Llocs a visitar

Les seves platges, de configuració variada, s’estenen de sud a nord, passant de platges d’arena finíssima i aigües poc profundes a la zona de les cales envoltades per una característica coloració rogenca.

Llacuna de les Olles és la llacuna més petita del Parc Natural del Delta de l’Ebre i antiga desembocadura del riu. L’entrada habitual per accedir a les Olles sol ser per la Platja de l’Arenal de l’Ampolla.

Els impressionants penya-segats es poden veure mentre gaudeixes d’un passeig per la GR-92 des de l’Ampolla fins a la Cala de l’Àliga, descobrint cales amb poca afluència.

A la part interior de la població pots gaudir d’un passeig entre les oliveres que després de l’activitat marítima i el turisme és una de les activitats agrícoles amb més rellevància de l’economia de l’Ampolla.

A la part sud del municipi, a més a més de la les Olles també hi podem fer un passeig entre els arrossars que cobreixen el Delta de l’Ebre i li donen color segons quina temporada sigui. Hi podrem observar fauna i flora característiques de la zona.

Festes i Fires

Les jornades gastronòmiques tenen una gran rellevància a l’Ampolla ja que tenen una gran varietat de productes, on hi predominen els marítims. Les més populars són les de l’arròs, les de la galera i la diada de l’ostra.

Les festes Majors de Sant Joan es celebren a finals de juny tot i que no podem oblidar les Festes de la Verge el Carme, patrona dels pescadors, al juliol.