Catedral de Tortosa

C. Portal del Palau, 5 Tortosa 43500 Espanya

Catalan Spanish

977 446 110

Catedral de Santa Maria de Tortosa

La Catedral de Tortosa dedicada a Santa María està orientada cap a E-O i es va començar a construir el 21 de maig del 1347. Aquesta es va construir on anteriorment hi va estar edificat un fòrum romà, una basílica paleocristiana, una mesquita de cinc naus i finalment una catedral romànica que no havia estat enderrocada i les obres eren una ampliació i progressiva substitució de la romànica a la gòtica.
Durant el període 1460-1480 es van aturar les obres per les dificultats per les que passava la ciutat però gracies al patrocini privat de personalitats importants de la ciutat va permetre tancar  el primer tram de les naus.

La catedral té tres naus d’alçades desiguals, on hi ha finestrals que milloren la il·luminació. Al sostre hi podem apreciar les voltes de creueria amb les seves claus de volta, la clau més destacada és la del presbiteri amb la representació de la Coronació de la Mare de Déu. A les naus laterals, entre els contraforts hi ha capelles, habitual en edificis similars.

La capçalera, element singular de la catedral, com no té murs de pedra entre les capelles dels contraforts es crea un espai diàfan.
Al presbiteri també hi trobem un element destacat, el retaule major de la catedral, datat entre 1351 i 1360. Aquest té una estructura poc habitual ja que és un tabernacle, tallat en fusta, amb escenes pintades de la Passió de Jesús a les portes que s’obrien en determinades festivitats litúrgiques. A l’interior hi ha trenta relleus escultòrics de la vida de la Mare de Déu i al centre, la figura de la Verge Maria dreta amb el Nen Jesús en braços. Aquest té a les mans un ocell seguint la tradició medieval segons la qual el Nen feia ocells de fang i els donava vida amb l’alè.

 

Als primers pilars hi trobem dues trones, tot i que només una conserva el tornaveu de fusta tallada, les dues tenen relleus característics del gòtic ja que s’esplaien amb els detalls, com per exemple, els plecs de la roba.

Al costat de la capella de la Cinta hi trobem la pila del Papa Luna, ja que procedeix del castell de Peníscola, última residència del papa Benet XII, on servia de tassa de la font del jardí d’aquell castell. Aquest papa va promoure una trobada teològica d’alt nivell entre cristians i jueus a la catedral, amb l’objectiu de la conversió a la religió cristiana d’alguns rabins de reconeguda influència.

El claustre és la part més antiga que es conserva del conjunt arquitectònic de la catedral juntament amb els espais utilitzats per a l’exposició permanent. El seu pati de quatre costats tenen mides diferents. En la edat mitjana, abans que estigués construïda la Casa de la Ciutat, s’utilitzava també per fer-hi les reunions del consell municipal i les eleccions dels procuradors. Tot i que té una estructura simple, basada en columnetes amb un capitell geomètric sense decorar i una coberta inclinada, trobem a la porta d’accés del jardí els únics exemples romànics amb figures de la ciutat de Tortosa.

Cal remarcar el curiós aspecte que es troba als murs del claustre, que tenen encastades làpides funeràries amb escuts heràldics, textos funeraris o figures de difunts. N’hi ha una, prop de la cantonada Sud-est ,  on hi apareixen els símbols dels tres estaments de la ciutat (el religiós, el militar i el ciutadà). A la seva dreta hi trobem una finestra amb les bases i les columnes de colors vius. Aquests materials, d’època romana, són originaris d’Egipte(gabre negre i pòrfir vermell)  i del Peloponés (marbre verd lacedemoni). Possiblement de l’antiga basílica paleocristiana o de la mesquita islàmica.

Als espais de l’exposició s’hi poden veure les robes que duien, la sala del cor, plànols, dibuixos i imatges de com hauria de ser un cop acabada (ja que actualment està inacabada)  i una part de túnels subterranis utilitzats com a refugis antiaeris durant la guerra civil.

HORARI D’HIVERN – EXPOSICIÓ CATEDRAL
16 de setembre a 30 d’abril
Dilluns: Tancat (excepte festius o vespre de festa)
Dimarts a Divendres: Matins: 10 a 13 hores Tardes: 16 a 18 hores
Dissabtes: Matins: 10 a 13:30 hores Tardes: 16 a 18 hores
Diumenges: Matins: 12:30 a 14 hores Tardes: Tancat

HORARI D’ESTIU – EXPOSICIÓ CATEDRAL
1 de maig a 15 setembre
Dilluns: Tancat (excepte festius o vespre de festa)
Dimarts a Divendres: Matins: 10 a 13 hores Tardes: 16:30 a 19 hores
Dissabtes: Matins: 10 a 13:30 hores Tardes: 16:30 a 19 hores
Diumenges: Matins: 12:30 a 14 hores Tardes: Tancat

Entrada general: 3€/persona

Entrada reduïda: 2€/ persona (majors de 65 anys i grups a partir de 20 persones)

Entrada especial (menors de 10 a 12 anys): 1€/persona

* Entrada gratuïta per a menors de 0-9 anys.

Visited 2556 times, 1 Visit todayRelated Listings