El Castell de la Suda o de Sant Joan

Castell de la Suda, s/n Tortosa (43500)

El Castell de la Suda o de Sant Joan

El Castell de la Suda o de Sant Joan situat dalt d’un turó (a 56 metres sobre el mar) al nucli antic de la ciutat amb unes vistes espectaculars de la ciutat de Tortosa, la vall de l’Ebre i el massís dels Ports. Tot i que els elements defensiu possiblement siguin del segle VII aC cap endavant, el Castell va ser construït al segle X. Aquest ha tingut modificacions fins al segle XX que es va convertir en parador.
Durant les obres es van trobar un cementiri islàmic al costat de la porta principal, actualment la única necròpolis islàmica visitable de Catalunya.

A més a més, també s’hi van trobar peces arqueològiques on destaquen sobretot fragments de columnes de granit de la època romana que formaven part de la capella de Sant Joan, que hi havia dins al mateix castell. Aquestes peces actualment les trobem al jardí exterior del Parador, al costat del brocal d’un pou enorme d’època islàmica.

El seu nom, la Suda, és d’origen àrab i significa castell o fortalesa. Aquest va presenciar com els musulmans es refugiaven per resistir les tropes del compte Ramon Berenguer IV. Després de la conquesta cristiana aquest fou dividit entre senyors feudals. S’ha trobat constància que durant el segle XIII va ser lloc d’estada temporal dels comtes reis catalans, a més a més d’utilitzar-se com a presó la Torre de Túbal, la torre de l’extrem sud.

Al 1297 el castell va passar a tenir un únic propietari, els comtes reis, que van fer reformar la part residencial i fins i tot es  va construir un gran palau luxós del qual sols tenim constància escrita ja que pels diversos esdeveniments bèl·lics de Tortosa va afectar a les construccions.

Al 1970, després de dècades d’abandonament es va reformar per transformar-lo en un Parador de turisme.

 

Visited 2188 times, 1 Visit todayRelated Listings