El Poble vell de Corbera d’Ebre

Corbera d'Ebre, Tarragona, España

El Poble vell de Corbera d’Ebre

El Parlament de Catalunya va declarar al poble de Corbera d’Ebre ( Terra Alta ) “Lloc d’interès històric”. Descansa al cim d’un turó a 337 metres d’alçada; on una munió de cases en runes donen constància d’allò que fins el 1938 va ser la vila de Corbera d’Ebre. Allí descansa el seu símbol, l’església de “Sant Pere” des d’on es poden contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l’escenari principal dels 116 dies d’enfrontament que va durar la batalla de l’Ebre.

A la Guerra Civil espanyola, la batalla de l’Ebre va ser un dels episodis més importants, tant per la violència i la durada dels combats com per les conseqüències que se’n van derivar. La batalla, va començar el juliol de 1938 i va acabar a mitjans de novembre del mateix any. Van morir milers de combatents dels dos bàndols i va determinar la caiguda de Catalunya i, posteriorment, l’enfonsament de la resta del front republicà.

Per a Espanya, la derrota va provocar la desaparició de la II República. Per a Catalunya, va representar la pèrdua dels seus òrgans de govern, un greu obstacle per al manteniment i progrés de la seva cultura, una alteració demogràfica, un trasbals econòmic i la pèrdua de l’oficialitat del seu idioma.

Visited 1728 times, 1 Visit todayRelated Listings