Gastronomia dels Ports

Gastronomia dels Ports

La gastronomia dels pobles dels Ports, la podríem anomenar la cuina del sabor i dels aromes.

La gastronomia dels pobles dels Ports, la podríem anomenar la cuina del sabor i de les aromes, perquè, malgrat que som en el segle XXI, els plats es confeccionen amb els mateixos productes del camp i del bosc, guisats a la cassola molt lentament, fent el xup-xup i deixant passar les hores com feien les avies. Aquesta saviesa s’ha anat heretant i amb la qualitat dels aliments ha fet que perduri fins als nostres dies.

Tots els pobles de dins del parc tenen arrels rurals molt fortes, cosa que explica l’ampli assortit de recaptes de tota mena. L’origen d’aquests recaptes es remunta als primers
pagesos, que quan sortien al tros es preparaven un plat suculent i proteic amb el que tenien a mà. A cada poble, el recapte presenta diferents característiques d’elaboració, però sempre són plats complets, equilibrats i personalitzats.

Els reis de la taula són els estofats, elaborats amb carns de caça com el senglar, la cabra hispànica, la perdiu, la llebre, etc. Aquesta carn de caça, abans suposava una bona base per a la subsistència dels pobles de muntanya i n’era un privilegi quasi exclusiu; avui es tot un plaer per al paladar del visitant.

Els animals autòctons criats al vell mig de la natura com el corder, el cabrit, el crestó o el bou tenen mil classes de preparació.

No desmereix la cuina de l’aviram de corral, condimentat amb les herbes aromàtiques; i els bolets que tan be coneixen la gent d’aquesta terra en són un complement exquisit.

La rica terra dels Ports fa que als petits horts es puguin produir tota mena d’aliments de gran qualitat, com carxofes, fesols, pebrots, cols, cebes, patates, etc.

En dolços, la rebosteria té un ampli ventall de productes, completament naturals i cuits en forns artesans de llenya que cada poble té.

Tenim pastissets, ametllats, panadons, mantegades, coquetes, flaons, varietat de panolis, gran assortit de cocs: de mel, d’oli, borratxos, etc; borraines, punyetes, i un llarg etcètera, sempre regats amb bona mistela de la Terra Alta. Els préssecs de secà, les cireres de Paüls i d’altres fruites de qualitat que ofereixen els camps dels Ports fan que ens retorni ais sentits 1’aroma i el sabor d’abans.