Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Breu relat general sobre els Ports, per saber ràpid el que pot oferir-te el ports.

ELS PORTS son les muntanyes situades entre les províncies de Tarragona, Terol i Castelló i lloc de contacte entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià a l’est, la Terra Alta (província Tarragona) i el Matarranya (província Terol), al nord-oest i el Baix Maestrat al sud (Castelló). Entre els pobles d’aquestes comarques s’han establert vincles històrics molt estrets; el Tossal dels Tres Reis que simbolitza el lloc on es reunien els reis de Catalunya, Aragó i Terol, cadascun dintre del seu país.

L’aprofitament dels recursos naturals d’aquestos paratges, com la caça, les ramaderies, l’aigua, la fusta, els forn de calç, de pega, els pous de neu,etc. recorden les èpoques de la intensa presencia humana que hi va haver a aquestos indrets.

Video sobre el Parc Natural dels Ports

Els PORTS son un refugi de moltes espècies amenaçades tant de flora com de fauna, i en especial les poblacions de faig que aquí tenen l’enclavament més meridional dels Països Catalans. Les formacions geològiques dibuixen un paisatge característic únic a Catalunya; la importància d’aquestos valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar la Generalitat de Catalunya a crear el PARC NATURAL DELS PORTS I LA RESERVA PARCIAL DE LES FAGEDES DELS PORTS.

L’any 1966 es constituí la Reserva Nacional de Caça dels PORTS, es promulgà la llei que ordena els recursos cinegètics i que encara es vigent, de manera que aquest aprofitament pugui representar una font d’ingressos per les poblacions que en formen part.
L’any 1992, la part catalana d´aquest territori es va incloure al Pla d´Espais d´Interés Natural, aprovat pel Govern de la Generalitat, i finalment el 12 de juny de 2001, amb la declaració del Parc Natural dels PORTS i la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports, es culmina un llarg procés de participació i consens i s’atorga als PORTS el reconeixement merescut com un dels espais naturals més significatius de Catalunya i el segon amb més extensió després del Parc Natural del CAD -MOIXERÓ.