10 plats típics de les Terres de l’Ebre

Dins les Terres de l’Ebre trobem una gran varietat de plats típics, des de la cuina marinera fins a la cuina de secà.

L’arròs també és un dels elements importants dins la gastronomia de les terres de l’Ebre ja sigui per fer una paella marinera com per fer baldanes d’arròs. Al territori hi ha molta costum de fer baldanades populars.

De plats típics amb marisc a la zona de costa hi trobem les ostres, els escamarlans,les tallarines, les galeres, els canyuts, els musclos i els llagostins.

Els peixos de riu més coneguts són les tenques i les anguiles. Aquesta última la trobareu a dos dels plats típics com són l’anguila en suc i el xapadillo d’anguila.

Dos dels plats que als turistes els ho resulta extravagants són les anques de granota i els caragols.

Dels Ports es recullen els rovellons i bolets que després es fan plats exquisits amb una picada.

A la Terra Alta, s’ha recuperat el cabrit capat de lla cabra blanca amb la qual es fa el crestó, es fan uns plats d’una carn dura sense greix exquisida. A més a més a la Terra Alta també hi destaca les seves truites amb suc, amb patates de primera qualitat.

A la Ribera d’Ebre hi destaquem la clotxa, un pa farcit de tomàquet, all, ceba i arengades que es preparava antigament per dur quan anaven a treballar al camp. Actualment, s’hi celebra la “Festa de la Clotxa” un diumenge entre els mesos de febrer i març.

Hi ha una gran diversitat de postres, el més típic és els pastissets farcits de cabell d’àngel que tot i que solien ser de Tortosa n’hi fan a molts llocs.

També hi trobem la paracota, un dolç tradicional que consisteix en una figa amb mel  arrebossada en farina i fregida. Aquestes reben el nom de paracota ja que es feien quan la gent del poble anava a ballar jotes durant les festes i l’anomenaven “para jota”.

Per acabar, destaca també la popularitat dels cócs, els més coneguts són el cóc de brossat (originari de Tortosa), el cóc de maçana i el cóc amb mel (del Perelló).