L’onze de setembre és la Diada Nacional de Catalunya.
Aquesta commemora l’última defensa de Barcelona (l’onze de setembre del 1714) durant la Guerra de Successió Espanyola. El fracàs d’aquesta va permetre que Felip V abolís les institucions i les llibertats catalanes.
Recordar-la es una manera de reivindicar la identitat catalana, tot i la derrota militar.
La primera Diada es va commemorar el 1886 ja que un sector del partit polític Centre Català va convocar u funeral a la parròquia del Fossar de les Moreres, on estaven enterrats el màrtirs que van lluitar per les llibertats de Catalunya.
Al 1888, en motiu de la Exposición Universal, es va instal·lar una estàtua de Rafael Casanova (defensor de les llibertats catalanes) davant de l’Arc de Triomf. Aquesta figura es va convertir en un punt on rebre homenatge en memòria de Casanova amb rams de flors i branques de llorer al 1901.
La Diada de 1914 es va traslladar la estàtua de Casanova a la Ronda de Sant Pere, lloc proper des d’on va comandar el contraatac contra les tropes ed Felip V al 1714. Aquesta va romandre al mateix lloc fins que al 1939 Franco la va fer retirar. Al 1977 va ser restituïda i actualment hi segueix estant.
La Diada va ser prohibida durant la dictadura de Primo de Rivera, en contrast, durant la II República la Diada va adquirir la dignitat ciutadana com a festa nacional sobretot al 1932 i l’esclat de la Guerra Civil, ja que va enaltir el sentiment nacional ja que era comparat el conflicte amb el del 1714.
L’any 1964 es va recuperar la Diada amb personalitats polítiques destacades, es van aplegar més de 3000 persones i es va penjar una senyera al Monumento de los Caídos de Sabadell.
L’onze de setembre de 1976 va ser la primera gran manifestació de la Diada. Aquesta es va realitzar a Sant Boi ja que hi havia les restes de Rafael Casanova i tampoc anava en contra de la prohibició governativa de realitzar-la a Barcelona.
L’any següent es va celebrar una manifestació a Barcelona sota el lema “Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia”. Aquell mateix any s’hi restablí la Generalitat i es va aprovar una llei d’amnistia política.
Aquests últims anys, la Diada ha estat encara més multitudinària. Al 2012 l’Assemblea Nacional celebra una manifestació a Barcelona de dos milions de persones amb el lema “Cataluya nou estat d’Europa”.
Al 2013 s’hi organitza una cadena humana per la independència, la Via Catalana, que travessa de nord a sud la geografia catalana.
A les poblacions de les Terres de l’Ebre també es celebra penjant la senyera, amb discursos de persones distingides i amb música, com l’himne de Els Segadors.
Foto links