Catedral de Vi Pinell de Brai

Catedral de Vi Pinell de Brai

Terra Alta

El Pinell de Brai està situat a uns 13 km de Miravet i a uns 7 km de Benifallet; té uns 1.125 habitants.

LLOCS D'INTERÈS

El més carismàtic i representatiu de la vila, així com el més important del seu estil arreu de tot Catalunya, és el Celler Cooperatiu, també anomenat "La Catedral del VI ", obra de l'arquitecte vallenc i deixeble d'en Gaudí, Cèsar Martinell i Brunet; l'estil arquitectònic és noucentista, i és considerada l'obra mestra de l'arquitecte. Es pot visitar tota la setmana, però millor concertar visita.

Horari de visites: entre setmana de 9 a 13 h i de 15 a 19 h. Caps de setmana i festius d'11 a 13 h i 15,30 a 18 h a el hivern, i de 16,30 a 19 h a l'estiu. Preu Consultar.

L'Església Parroquial de Sant Llorenç, del 1770 i construïda sobre les runes d'un cementiri; el segon dissabte després de Pasqua es pot gaudir de l'espectacle del volteig de la Campana. Les Cases Penjades del Pinell, sobre un penya-segat de 100 m, amb una cova de 20 m de profunditat «l'Ull de Bou». Els porxos del Llop, Pantoca i Vallés, restes de les muralles del Castell del Pinell (1153). La Font de Baix i el safareig. Prop de la casa del Broi (considerada segons la tradició la primera del poble), apareix l'atalaia, construïda pels templers i utilitzada indistintament entre d'altres, pels moros i sipais. I fora del nucli, a uns 10 km l'ermita de Santa Magdalena i cota 705, a la serralada de Pàndols on s'esdevingué el final de la Guerra Civil Espanyola; s'hi alça el monòlit de la Lleva del Biberó o monument a la Pau. A 5 km del poble, en una zona esquerpa de roques i penya-segats hi trobem el riu Canaletes, que creua el terme pel sud, molt prop de la seva desembocadura al riu Ebre. Neix als Ports i discorre per la zona més atractiva de la muntanya.

ARTESANIA POPULAR I PASTES

Hi trobem la ceràmica popular del Pinell i els treballs fets amb fusta d'olivera i marfil. Hi han dos fàbriques de materials refractaris, una d'elles centenària. Les pastes típiques pinellanes com són els mostatxons i les coques d'ametlles de la fleca Montana o al forn del Castell. En dies molt puntuals es pot veure alguna senyora al carrer, fent cabassos de pauma.

FESTES POPULARS

La de Sant Antoni, el 17 de gener: benedicció d'animals, carreres de cavalls, repartiment de coques tradicionals. La festa de Sant Cristòfol, el 9 de juliol: tocinada popular. Santa Maria Magdalena, romeria popular a l'ermita del mateix nom a la serra de Pandols, i les festes majors de Sant Llorenç, el 10 d'agost.

Informació

Anuncia el teu negoci a Ebre.com