Castell Templer Miravet

Castell Templer Miravet

Ribera d'Ebre

Miravet és un municipi de prop de 850 habitants, situat a 13 km del Pinell de Brai i 19km de Benifallet.

LLOCS D'INTERÈS I RUTA RECOMANADA

La millor manera de conèixer Miravet i el seu castell és començar la visita creuant el riu pel pas de la barca, situat al costat de l'eix de l'Ebre entre Ginestar i Rasquera a un quilòmetre del poble. Per la carretera de la barca s'arriba a la plaça de l'Arenal on es pot esmorzar als bars de la vora del riu; d'es d'allí es puja al Cap de la Vila (nucli antic) amb les seves cases i pòrtics típics de reminiscències musulmanes, com l'arcada de l'Al-Jaamma. Al mig dels intricats carrers s'aixeca l'Església Vella, magnífic edifici del s. XVII, que té al davant el mirador de la Sanaqueta, des del qual es domina una impressionant panoràmica del curs de l'Ebre. Des del Cap de la Vila, els visitants intrèpids poden pujar al castell pel camí original o bé tornar a la plaça de l'Arena li pujaren cotxe per la carretera que s'agafa al mig del poble.

El Castell Templer Miravet fou de l'orde militar del Temple fins a l'any 1308, i de l'orde dels Hospitalers des d'aquesta data fins al 1833. El 24 d'agost de 1153 el comte Ramon Berenguer IV feu donació d'un castell conquerit als sarraïns, a Pere della Rovere com a mestre del Temple a Provença i Espanya; el qual fou reedificat i convertit en castell-monestir. Actualment es conserven en bon estat torres, patis i dependències, de diverses èpoques, però principalment medievals. Cal destacar la seva Església romànica, molt senzilla d'estructura i ornamentació (tal com demanava la regla), els cellers, el refectori, de grans dimensions, i la plaça d'Armes Actualment és patrimoni de la Generalitat.

Horari de visita: des de l'1 de juny al 30 de setembre, de 10 a 13,30 h i de 16 a 19,30 h; de l'1 d'octubre al 31 de maig, de 10 a 13,30 h i de 15 a 17,30 h (diumenges tarda, dilluns nadal i any nou tancat). Preu: Consultar

ARTESANIA POPULAR

Tornant al poble i anant en direcció cap a Móra, es troba el Raval dels Canterers barri que, sobre un turonet s'obri a tots els vents, tant necessaris en el treball dels canterers. Entrar en una de les 8 cantereries i veure com els canterers, amb gran facilitat, coordinant el moviment del torn i la traça de les mans, creen infinitats d'atuells de caracter tradicional i de nova creació: és una experiència que ningú no es pot perdre. Miravet és un dels pocs pobles de Catalunya que ha mantingut viu aquest ofici al llarg dels segles. La ceràmica miravetana encara avui reflecteix en les seves formes les influències d'una llarga història que, des del neolític fins als nostres dies, ha estat ininterrompuda.

FESTES POPULARS

Al Juny se celebra la Festa de la Cirera on poden degustar-ne exquisides coques i licor de cirera. La festa dels terrissers en honor a Sant Domingo, a l'agost i la tradicional de l'octubre dedicada a la nostra patrona, la Verge de Gràcia conformen les festes més representatives i destacables del poble. A l'agost es representa l'obra teatral "El Setge de Miravet" al pati del castell.

Informació

Anuncia el teu negoci a Ebre.com