Llocs d’interès Miravet

Llocs d’interès Miravet

La millor forma de conèixer Miravet i el castell és començar la visita creuant el riu pel pas de barca, situat al costat de la carretera entre Ginestar i Rasquera, a un quilòmetre de Miravet. Des de la barcassa, per la carretera que condueix al poble, s’arriba a la plaça de l’Arenal, on es pot esmorzar als bars que hi ha la vora del riu i des d’allí pujar al nucli antic del poble (Cap de la Vila) per contemplar les seves cases i els seus pòrtics de reminiscències musulmanes, com l’arcada de la Al-Jaamma. En mig d’intricats carrers i com si estigués suspesa sobre el riu, s’aixeca l’església vella, magnífic edifici del segle XVII, al costat de la plaça de la Sanaqueta, des d’on es pot gaudir d’una esplèndida vista panoràmica del sinuós curs del riu Ebre. Des del Cap de la Vila, els visitants més intrèpids poden pujar al castell pel camí original, o bé tornar a la plaça de l’arenal i anar-hi amb cotxe per la carretera.

El castell fou de l’orde militar del Temple fins l’any 1308 i de l’orde dels Hospitalaris, des d’aquesta data fins l’any 1833. El 24 d’agost de 1153 el comte Ramon Berenguer IV va fer donació del castell, conquerit als sarraïns, a Pere della Rovere (mestre del Temple a Provença i Espanya) que el va reedificar i convertir en monestir-fortalesa. Actualment es conserva en bon estat tot el conjunt de patis, torres i dependències de diverses èpoques, principalment medievals. Destaca la seva església romànica, molt senzilla d’estructura i ornamentació (tal com manava la regla), així com el refectori amb una volta de grans dimensions, els cellers i la plaça de Sang i d’Armes.

Llocs d’interès Miravet

Llocs d’interès Miravet

ARTESANIA POPULAR

Sortint del poble en direcció a Móra trobem el raval dels terrissers, barri que està situat dalt d’un petit turó. Entrar en una de les vuit terrisseries i veure com els terrissers, amb un a gran facilitat, coordinen el moviment del torn fi amb l’habilitat de les seves mans, creant infinitat de peces, tant noves com tradicionals, és una experiència que ningú no s’hauria de perdre.

Miravet és un dels pocs pobles de Catalunya que ha mantingut viva la tradició del fang. La ceràmica de Miravet reflecteix, encara avui dia, en les seves formes la influència d’una llarga història que avarca des del neolític fins als nostres dies.

Foto font 1