Gastronomia del Delta de l’Ebre

Gastronomia del Delta de l’Ebre

 

La cuina local és rica i variada i aprofita els abundants recursos naturals que ens proporciona el Delta de l’Ebre mitjançant la caça, la pesca i l’agricultura.

La gastronomia del Delta de l’Ebre

La gastronomia del Delta de l’Ebre es divideix en dos grans grups: la cuina litoral i la cuina interior.
Tot i així, l’arròs és l’ingredient bàsic i comú per excel·lència a la cuina deltaica. Amb ell es preparen infinitud de plats com ara la paella marinera, l’arròs negre,el rossejat i l’arròs a banda entre altres.
Si a aquests plats se’ls substitueix l’arròs com a ingredient bàsic per fideus es converteix en fideuada, un altre plat popular que gaudeix de gran acceptació a la gastronomia local.
Abans de començar a degustar un excel·lent plat de cuina, és tradicional fer uns entrants a base de les fines anques de granota, un plat molt típic.

La cuina litoral

A la cuina del litoral hi trobem la cuina marinera catalana que es combina amb espècies pròpies de la zona com ara els llagostins, els musclos, les ostres, les galeres, els catxels, les tellerines o els canyuts.

La cuina interior

Els pobles de l’interior tenen més tradició en la cuina de peix basada en les espècies de riu com les anguiles i les angules. L’anguila és el peix tradicional del Delta que es prepara amb guisats, en salsa o xapadillo (oberta, assecada i després cuinada a la brasa).
Els plats de carn són els fets a base de la caça d’aus aquàtiques com ara els tords, les perdius, els faisans i les tórtores, tot i que l’element estrella és l’ànec. També cal anomenar les ovelles que pasturen pel delta. Els productes de la fèrtil agricultura són a la base de la gastronomia del delta: carxofes a la brasa, baldanes, arròs amb cols i fesols, caragols, faves ofegades són bons plats d’hivern igual com la samfaina, les amanides, els melons i altres fruites ho són d’estiu.

Postres

Com a postres, recomanem els cocs, fets de brossat, ou o licor (cocs borratxos), els pastissets de cabell d’àngel o de moniato, les borraines amb mel, panolis, les coquetes de sagí, el menjar blanc, la llet merengada amb canyella i sucre, etc.