Museu de les Terres de l’Ebre

Carrer Gran Capità, 34, Amposta, España

Catalan Spanish

977 702 954

Museu de les Terres de l’Ebre

Es troba situat al Parc Municipal d’Amposta en l’edifici de les antigues escoles Miquel Granell, obra modernista de l’arquitecte Ramon Salas.

D’una forma didàctica i entenedora el Museu ens explica tres aspectes de la comarca del Montsià, singulars en el conjunt de Catalunya, i que són imprescindibles per a conèixer-la:

LA NATURA

Ens presenta un compendi de la vegetació i la fauna de la comarca en el seu entorn ecològic, des de l’abrupte massís dels Ports que manté un notable poblament natural (fagedes, pinedes de rojal, cabres salvatges, voltors,…) al delta de l’Ebre, una de les zones humides més importants de la Mediterrània (canyissars, sosars, ànecs, flamencs,…) sense oblidar la Plana, on el cultiu tradicional de l’olivera acull una fauna característica (Tords, perdius, conills …)

L’ARRÒS

El reeiximent modern del delta de l’Ebre s’inicia amb la construcció dels canals de reg (el de la dreta de l’Ebre, l’any 1860 i el de l’Esquerra, l’any 1912) i ha estat centrat en el conreu de l’arròs. Aquesta sala està dedicada a les eines i als treballs propis del cultiu de l’arròs, i reflecteix la seva evolució al llarg dels últims cent anys. Aplega també la reconstrucció d’una barraca, antic habitatge permanent dels pagesos del Delta durant la seva colonització agrícola.

L’ARQUEOLOGIA

Dues sales on s’exposa la riquesa arqueològica que es deriva del poblament del Montsià durant la Prehistòria i l’Antiguitat, i es mostra l’evolució dels diferents aspectes culturals ( l’art, l’hàbitat, la tecnologia, la economia,…) junt amb els sistemes d’enterrament (rituals d’inhumació o incineració, aixovars funeraris,…) al llarg dels períodes neolític (sepulcres de Masdenvergenc, barranc de Fabra,…), calcolític (cova de Calvarí), ibèric (Necròpolis de l’Oriola, Mianes,…) i romà (necròpolis de la Carroca).

El Museu de les Terres de l’Ebre té la seu central a Amposta i ocupa des de la seva creació, el 1984, l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell. Amb el projecte d’ampliació i remodelació inaugurat el 2011, el Museu disposa de 3.000 m2 de superfície, en unes instal·lacions adequades per desplegar serveis i activitats museístiques d’abast territorial, per explorar noves possibilitats d’acció com a espai de creació i presentació de continguts, i a la vegada, també, per esdevenir una plataforma cultural per a iniciatives ciutadanes i de projecció del territori.

Després d’una primera etapa de funcionament com a Museu Comarcal del Montsià, en què va comptar amb tres seccions expositives (Natura, Arròs i Arqueologia), n’ha impulsat la renovació museogràfica a partir de tres temes: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”; “L’Ebre: camí d’aigua”, i “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi”, espai d’uns homes”.

L’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, mostra, a partir dels testimonis materials provinents dels diferents assentaments humans localitzats a les terres de la ribera baixa de l’Ebre, el desenvolupament del poblament, els canvis en les pràctiques funeràries i l’evolució social, econòmica i tecnològica de la zona des de l’època neolítica fins a l’edat mitjana. La segona sala “L’Ebre: camí d’aigua” tracta de l’Ebre, el riu més important de la península Ibèrica, des d’una perspectiva pluridisciplinària -i alhora ecològica i etnològica- de manera que en l’exposició es sintetitzen els diversos àmbits en què la influència del riu es manifesta com a: modelador del paisatge, font i espai de vida, camí i via de comunicació, objecte d’obres i aprofitaments, etc. Més endavant, la sala “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes” completarà el contingut de les exposicions permanents.

Un museu és més que les exposicions que visita el públic, és també memòria, en forma de béns materials i immaterials. El Museu conserva i gestiona les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre, un fons que comprèn més de 35.000 objectes. La natura, l’arqueologia i l’etnologia són els àmbits principals a partir dels quals l’entitat incideix en la conservació del patrimoni territorial i en desplega la gestió i acció pluridisciplinàries.

Un museu és també experiència i servei públic, en forma de procediments, capacitat d’innovació en la feina i de prestacions culturals, que aquí es configuren a partir d’un equip humà format per 8 professionals, a més d’altres col·laboradors externs. D’aquesta manera, per les activitats que desenvolupa i els serveis que presta, és un equipament cultural destacat a les Terres de l’Ebre. Per les activitats realitzades al llarg de 25 anys (1985-2010), la seva oferta ha esdevingut la programació cultural a l’entorn del patrimoni, la història, l’art i la natura més important del territori. Així, ha realitzat més de 800 activitats públiques, de les quals ha programat una mitjana de 35 cada any, com exposicions temporals, jornades, cicles de conferències, cursos, presentacions, etc. A part, també ha efectuat més de 500 activitats tècniques i de recerca, de les quals ha desenvolupat 20 anualment, que inclouen estudis, inventaris, articles científics, projectes museístics, etc.

 

Museu de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l’Ebre

Al Museu de les Terres de l’Ebre, la recerca i la conservació del patrimoni natural i cultural, la projecció d’activitats de revalorització i la seva difusió s’integren dins d’una estratègia de desenvolupament local, atenent el caràcter de museu de territori i societat que determinen els objectius i l’acció del centre.

El Museu ofereix altres serveis, com els serveis educatius i turístics (SET) que posen a l’abast del món de l’ensenyament i del turisme cultural un conjunt de propostes per descobrir i interpretar el patrimoni de les Terres de l’Ebre, segons tres modalitats: visites guiades, itineraris i tallers. També compta amb una mediateca i un servei de documentació, on el centre reuneix i posa a disposició dels usuaris més de 5.100 llibres, 400 títols de revistes i publicacions periòdiques, 20.000 documents fotogràfics, 300 vídeos o DVD, 500 gravacions sonores, 650 mapes, etc.

El Museu està gestionat per un consorci que integren el Consell Comarcal del Montsià i els ajuntaments d’Amposta, Alcanar, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, Freginals i Sant Carles de la Ràpita. El Museu ha estat fins ara la seu central que ha vertebrat la gestió del patrimoni comarcal, per la qual cosa, des del 1996, manté amb els municipis un conveni per realitzar activitats itinerants i serveis tècnics i d’assessorament. Aquesta vocació territorial i de serveis, juntament amb l’experiència i els mitjans que posseeix, van produir que el 2009 el Departament de Cultura li encomanés la gestió del Servei d’Atenció Museística de les Terres de l’Ebre (SAM).

 

Un museu, per esdevenir realment un museu de territori i societat, ha d’ultrapassar les parets de l’edifici central i de la ciutat on té la seu. La projecció del Museu de les Terres de l’Ebre inclou també la seva extensió en el territori, a través de diversos centres museístics i equipaments d’interpretació en els municipis del territori, que responen a la iniciativa dels respectius ajuntaments i que articulen estratègies de valorització i gestió integrada dels recursos patrimonials locals.

Entre aquestes, hi destaquen: el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar; el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta, a Sant Jaume d’Enveja; el Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià, a Freginals; el Centre d’Interpretació de la Plana, a Santa Bàrbara, així com el  Museu de la Mar de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita. Tots aquests, juntament amb altres equipaments i instal·lacions patrimonials distribuïts arreu del territori (sis àrees i setze itineraris d’interpretació), s’agrupen a l’entorn de la marca “Ebre, natura & cultura” que de forma conjunta impulsa el Museu i els municipis que n’integren el Consorci que el gestiona.

De dimarts a dissabte: d’11 a 14 h i de 17.30 a 20 h

Diumenges i festius: d’11.30 a 14 h

Drets d’entrada

Entrada general 2,00 euros
Entrada menors de 18 anys i titulars del carnet jove 1,00 euro
Entrada majors de 65 anys 1,00 euro
Entrada posseïdors del carnet de família nombrosa i monoparental 1,00 euro
Entrada grups de més de 25 persones                                           1,00 euro
Entrada amb el carnet d’entitats que tinguin conveni de reducció d’entrada  1,00 euro
Entrada menors de 7 anys                                                                                           gratuïta
Entrada el primer diumenge de cada mes                                                               gratuïta
Abonament anual Amic/ga, majors 18 anys                                                           25,00 euros
Abonament anual Amic/ga, menors de 18 anys                                                    20,00 euros
Abonament anual Amic/ga, majors de 65 anys                                                     20,00 euros
Abonament anual Amic/ga, docència                                                                      20,00 euros
Abonament anual Amic/ga, famílies                                                                       40,00 euros

Visited 3216 times, 2 Visits todayRelated Listings