Amposta

Amposta escut

Amposta

Amposta és la capital de la comarca del Montsià, a més a més de la població amb la extensió més gran de la comarca. Aquesta població engloba la urbanització de l’Eucaliptus, la urbanització de Favaret, Balada i el Poble Nou del Delta. Amposta està situada a la vora de la banda dreta del riu Ebre, justament on es considera el començament del Delta de l’Ebre.

Història

La història d'Amposta es remunta fins a l'edat antiga, passant per ibers, romans, musulmans, hospitalers, etc. A l'edat moderna la situació va ser difícil ja que la ciutat va ser sacsejada per atacs de pirates i intents de millorar les fortificacions però que es van quedar només com a projecte.  Més endavant, gràcies a la construcció del canal de navegació projectat per Carles III, la ciutat va créixer. Tot i això no és fins a principis del segle XX que Amposta creix i es construeix el Pont Penjant, les escoles públiques i la xarxa d’aigües i d’electricitat. La Guerra Civil Espanyola es va viure molt prop, ja que Amposta va ser un dels fronts de la Batalla de l’Ebre. Els bombardejos van ser freqüents i això va fer que la població tingués que ser evacuada. Un cop acabada la guerra, ha hagut un creixement fins convertir-se actualment en un punt de referència de la zona.

Llocs per visitar

Si passes per Amposta no pots marxar sense veure el Pont Penjant, símbol de la ciutat d’Amposta que va ser bombardejat a la Guerra Civil Espanyola i reconstruït al 1947. Prop del Pont Penjant trobem la zona del Castell, on hi trobem les restes d'una muralla i d'un castell hospitaler. També hi podem visitar el Museu de les Terres de l’Ebre, amb l'exposició permanent sobre la història i cultura de la ciutat d'Amposta i la relació amb el riu i els canals, albergat en un edifici que antigament eren les escoles públiques. A una de les avingudes més importants d'Amposta, l'avinguda de la Ràpita, hi trobem un conjunt de cases modernistes que encara s'hi conserven. A més a més, fora del nucli de la població hi trobem la Torre de la Carrova, una torre d'estil gòtic que es suposa que tenia una funció de vigilància, on s'han descobert al peu del turó de la torre una vil·la romana.

Fires i Festes

Les festes que tenen més rellevància a Amposta són la Fira de Mostres d'Amposta i la Festa del Mercat a la Plaça, a més a més de les Festes Majors que es celebren durant el mes d'agost. La Fira de Mostres d’Amposta es celebra anualment a principis de desembre i el seu origen prové d'una fira agrícola i ramadera que s'ha convertit en una de les fires més importants d'Amposta. La Festa del Mercat a la Plaça és una festa que fa referència històricament a principis del segle XX amb parades que venen productes i espectacles de la època.

Rutes que passen per Amposta

El camí de Sant Jaume de l’Ebre condueix des del Delta a Logroño amb el camí francès que porta a Santiago de Compostel·la. El GR 99 Sender de l’Ebre és el que uneix per la riba esquerra del riu Ebre Tortosa amb Amposta i que a més a més també pots arribar fins a la urbanització de Riumar. El Camí de Sirga del Delta que porta per la riba dreta de l'Ebre des d'Amposta cap a Sant Jaume d'Enveja fins a la platja de Migjorn.

El riu Ebre

El riu Ebre, un element clau per al Delta de l’Ebre, és el que li va donar nom a la península ibèrica. Aquest sempre ha influenciat amb la situació de la ciutat ja que per ell també hi passaven vaixells amb mercaderies i fins i tot vaixells amb pirates. Al seu tram més baix aquest pren importància respecte a les poblacions de la riba, ja que ofereix múltiples activitats al riu.

Economia

La seva economia es basava sobretot amb el cultiu de l'arròs gràcies a la Cambra Arrossera del Montsià, la cooperativa més gran de Catalunya, però actualment està diversificada amb diverses industries (paperera i alimentària) i el sector turístic per la proximitat al Parc Natural del Delta de l'Ebre. 

L'Esport i la música

esport a la ciutat d’Amposta sempre ha estat present però amb els últims anys s’ha promogut i actualment es fan esdeveniments internacionals. Hi ha una gran diversitat d’esports que es practiquen: basquet, futbol, rem, esgrima, handbol, atletisme, hoquei, natació, tenis, patinatge, ball... D’altra banda tenim la música, amb la qual hi ha una tradició molt arrelada a Amposta. Hi ha dues grans societats musicals de gran importància La Lira Ampostina i La Societat Musical Unió Filharmònica. Les dues tenen escola de música, banda de gran nivell i celebren actes oberts als ciutadans. A totes les festes de la ciutat d’Amposta no hi poden faltar la música.  
Anuncia el teu negoci a Ebre.com