Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Carrer Doctor Martí Buera, 22 43580 Deltebre

977 489 679

Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre

L’Ecomuseu del Parc Natural del delta de l’Ebre va ser inaugurat a l’octubre de 1989. La seva funció principal és introduir els nouvinguts en el peculiar món del Delta, especialment en el funcionament dels aspectes naturals i humans del seu ecosistema. D’aquesta manera, els diferents elements que el configuren són representacions dels paisatges, de les activitats tradicionals i de l’arquitectura del Delta.

L’Ecomuseu està constituït per diferents parts temàtiques, la distribució de les quals conforma , a la vegada, l’itinerari que haurem de seguir.
La visita comença pel mas, construcció típica, on trobem el centre d’informació i la sala de projeccions; al pis superior hi ha una altra sala on esta ubicada l’exposició permanent del Parc. En aquesta es fa una presentació molt ampla sobre la realitat del Delta i a la vegada, serveix com a introducció i complementació de tot el contingut informatiu de l’Ecomuseu. Aquesta sala, comunica amb l’exterior, on comença l’itinerari flanquejat per diversos plafons, el contingut dels quals, fa referència a l’element que es pretén representar.

En el seu conjunt hem de distingir dues parts: una humanitzada i una altra que correspon als sistemes deltaics no alterats. En el primer cas hi trobem respecte al sistema agrícola al·lusions a la xarxa de rec de la plana deltaica: assud, canals i desaigües a les hortes, als fruiters i els arrossars, mentre que als ambients naturals hi trobem una llacuna, un ullal, el riu amb la seva corresponent illa i una representació del bosc de ribera.

Les activitats tradicionals humanes tenen una presencia privilegiada. Hi ha construïdes tres barraques típiques dedicades a la pesca continental, a les tècniques tradicionals del conreu de l’arròs i una altra habilitada com a observatori d’aus de la llacuna.

Com a mostra de l’important paper de la navegació fluvial de l’Ebre en èpoques anteriors hi trobem un autèntic llaüt recuperat expressament del fons del riu. Finalment, cal destacar el magnífic aquari de l’Ecomuseu que acull en viu les principals espècies de peixos i amfibis del Delta.

L’Ecomuseu ajuda a conèixer i interpretar una realitat complexa on la profunda humanització i el pes de les activitats econòmiques contrasta amb l’existència d’uns espais que estan protegits pels seus importants valors naturals. Explotació i conservació, un difícil equilibri però del tot necessari per al manteniment cultural i natural del delta de l’Ebre.

De dilluns a dissabte de 10 a 13 i de 15 a 17 h.
Diumenge i festius de 10 a 13 h.

Visited 4910 times, 2 Visits todayRelated Listings