Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties

Carrer de Sant Domènec, Tortosa

Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties

El Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties forma part del conjunt històric dels Reials Col·legis de Tortosa. Va ser construït a mitjans del segle XVI per Francisco Montehermoso i el seu fundador fou Carles I d’Espanya i V del Sacre Imperi Romanogermànic.

En aquest edifici el primer que crida l’atenció és la portalada on dividida en tres blocs fa referència a la saviesa, a la religió i al patron d’Espanya (Sant Jaume) i el sant de l’Emperador Carles I (Sant Maties).

L’edifici consta de tres plantes amb embigat de fusta, les dues primeres amb arcs de mig punt i la tercera amb arcs rebaixats. Totes les galeries donen al pati central on hi ha un pou octogonal al bell mig. L’estructura d’aquest tot i ser renaixentista, té un estil italià.

A la planta baixa trobem que als angles interiors de la galeria hi ha relleus dels quatre evangelistes: Lluc representat com un bou (al nord-est), Marc representat com un lleó (al sud-est), Mateu representat com un àngel (al sud-oest) i Joan representat com una àguila (al nord-oest). Als carcanyols, sobre els capitells de les columnes de la planta baixa, hi trobem relleus de caricatures de moriscos i jueus.

Entre la planta baixa i el primer pis trobem un fris esculpit amb 19 parelles reials de la monarquia catalanoaragonesa i dels Àustries, on hi trobem també una inscripció exaltant a Ramon Berenguer IV. Al primer pis hi trobem: als carcanyols relleus de les cares de els apòstols més Elies, Enoc, Joan Bautista i Sant Maties; i als angles del pati cares representant els quatre vents.

La finalitat d’aquest edifici va ser per la conversió de moriscos i jueus a la religió cristiana fins que al 1610 van ser expulsats els moriscos.
Després es convertí en seminari, més tard en universitat i finalment s’utilitzava com a col·legi fins al 1974 (conegut popularment com a Col·legi de Sant Lluís). Actualment alberga l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre.

Visited 3258 times, 2 Visits todayRelated Listings