Llocs d’interès d’Ulldecona

Llocs d’interès d’Ulldecona

A Ulldecona podeu visitar nombroses mostres d’art i construccions monumentals que testimonien la importància que ha tingut la vila al llarg de la història. Dels primers habitants coneguts resten els abrics neolítics de la zona arqueològica d’Ulldecona, que formen el conjunt d’art rupestre més important de Catalunya. Al municipi també hi ha poblats paleoibèrics i ibèrics, entre els quals destaca el dels Castellets (la Ferradura). Del pas dels àrabs resten les construccions més antigues del castell d’Ulldecona (edificat sobre restes d’un poblat ibèric).

El castell fou conquerit l’any 1148 per Ramon Berenguer IV i concedit posteriorment a l’orde de Hospital de Sant Joan de Jerusalem, que va abastar els edificis més emblemàtics: la torre rodona, l’església la torre quadrada, recentment restaurades. Els carrers estrets les portalades del centre històric de la vila certifiquen el seu origen medieval.

L’església de Sant Lluc, d’estil gòtic de transició (1373-1421), esta situada en una plaça amb porxos molt característica, que també alberga un edifici modernista, la casa de la Feligresa, obra del famós arquitecte César Martinell. A la placeta de lo Comanda es troba l’antiga casa del Comandador; que conserva la façana gòtica.

L’Ajuntament i la Casa de Cultura, situats respectivament en l’antic convent i l’església de Nostra Senyora del Roser (d’estil renaixentista tardà i barroc), destaquen per les recents restauracions, atrevides i atractives a la vegada.

L’ermita de la Mare de Déu de la Pietat, situada en un contrafort de la serra de Godall, conserva l’estructura de les antigues capelles romàniques i gòtiques. Al barri de les Ventalles, nucli de població d’origen medieval, es troba l’església de Sant Joan, d’art romànic de transició. Finalment, us recomanem que visiteu l’ermita de la Mare de Déu de Loreto i la creu del terme (reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona), totes dues d’estil gòtic.