Catedral de Vi Pinell de Brai

Catedral de Vi Pinell de Brai

Terra Alta

El Pinell de Brai està situat a uns 13 km de Miravet i a uns 7 km de Benifallet; té uns 1.125 habitants.

LLOCS D'INTERÈS

El més carismàtic i representatiu de la vila, així com el més important del seu estil arreu de tot Catalunya, és el Celler Cooperatiu, també anomenat 'La Catedral del VI', obra de l'arquitecte vallenc i deixeble d'en Gaudí, Cèsar Martinell i Brunet; l'estil arquitectònic és noucentista, i és considerada l'obra mestra de l'arquitecte. Es pot visitar tota la setmana, però millor concertar visita. Horari de visites: entre setmana de 9 a 13 h i de 15 a 19 h. Caps de setmana i festius d'11 a 13 h i 15,30 a 18 h a el hivern, i de 16,30 a 19 h a l'estiu. Preu Consultar. L'Església Parroquial de Sant Llorenç, del 1770 i construïda sobre les runes d'un cementiri; el segon dissabte després de Pasqua es pot gaudir de l'espectacle del volteig de la Campana. Les Cases Penjades del Pinell, sobre un penya-segat de 100 m, amb una cova de 20 m de profunditat «l'Ull de Bou». Els porxos del Llop, Pantoca i Vallés, restes de les muralles del Castell del Pinell (1153). La Font de Baix i el safareig. Prop de la casa del Broi (considerada segons la tradició la primera del poble), apareix l'atalaia, construïda pels templers i utilitzada indistintament entre d'altres, pels moros i sipais. I fora del nucli, a uns 10 km l'ermita de Santa Magdalena i cota 705, a la serralada de Pàndols on s'esdevingué el final de la Guerra Civil Espanyola; s'hi alça el monòlit de la Lleva del Biberó o monument a la Pau. A 5 km del poble, en una zona esquerpa de roques i penya-segats hi trobem el riu Canaletes, que creua el terme pel sud, molt prop de la seva desembocadura al riu Ebre. Neix als Ports i discorre per la zona més atractiva de la muntanya.

ARTESANIA POPULAR I PASTES

Hi trobem la ceràmica popular del Pinell i els treballs fets amb fusta d'olivera i marfil. Hi han dos fàbriques de materials refractaris, una d'elles centenària. Les pastes típiques pinellanes com són els mostatxons i les coques d'ametlles de la fleca Montana o al forn del Castell. En dies molt puntuals es pot veure alguna senyora al carrer, fent cabassos de pauma.

FESTES POPULARS

La de Sant Antoni, el 17 de gener: benedicció d'animals, carreres de cavalls, repartiment de coques tradicionals. La festa de Sant Cristòfol, el 9 de juliol: tocinada popular. Santa Maria Magdalena, romeria popular a l'ermita del mateix nom a la serra de Pandols, i les festes majors de Sant Llorenç, el 10 d'agost.

Informació

Anuncia el teu negoci a Ebre.com