Que fer a Nadal i a Fi d’Any

Que fer a Nadal i a Fi d’Any a les Terres de l’Ebre

El Nadal per a molta gent significa gran menjades en la família i passar temps amb ells però entre àpat i àpat hi podem fer alguna activitat.

Tió de nadal

Tió de nadal

Una tradició molt típica és fer cagar el tió de nadal, al qual li hem donat de menjar tots els dies, a partir del 8 de desembre, per a que el dia de Nadal o a la revetlla, quan el colpegem cantant la seva cançó cagui regals.

Algunes poblacions de les Terres de l’Ebre, per Nadal hi preparen recintes amb activitats per als nens de casa durant la època nadalenca. Això facilita que els pares que treballen poden deixar els nens divertint-se. D’altra banda, els pares també els poden acompanyar i veure com fan les activitats. Aquestes poden ser des de manualitats fins a inflables.

Pessebre vivent

Pessebre vivent

Els dies abans de Nadal s’hi solen fer xocolatades amb espectacles de màgia, teatre o contes per als més petits de casa i s’envien les cartes al Pare Noel mitjançant les seves bústies. També és molt comú que per aquestes dates s’hi facin concerts de nadal, ja sigui de cors, bandes o grups musicals. D’altra banda, hi ha tradicions molt arrelades amb els pessebres ja siguin de figures com pessebres vivents com ara el de Tivissa.

 

Arribada Pare Noel

Arribada del Pare Noel

No ens podem perdre la cavalcada de l’arribada del Pare Noel acompanyat de música en viu, carregat de regals i repartint caramels. A les poblacions amb mar o riu molt proper, el Pare Noel hi arriba amb vaixell i després amb la seva carrossa s’hi adhereix a la cavalcada.

A les menjades de Nadal hi solen estar presents sobretot la sopa de galets i els canalons, com a plats més típics encara que també hi podem trobar un menú diferent ja que el que es busca actualment és la innovació.

Fira de nadal

Fira de nadal

Per descansar de les menjades també hi podem fer una passejada pels pobles engalanats plens de llums i amb decoracions nadalenques. Durant aquesta època hi trobarem fires i mercats de nadal on hi podem trobar des de figuretes del pessebre, pastes típiques de la zona i fins i tot animals vius com ara pollastres, que estan en venda. En aquestes fires també hi podem aprofitar per comprar, si ens queden, alguns regals pendents.

Per als més actius, durant aquests últims anys, s’instal·la una pista de gel a alguna població de les Terres de l’Ebre, aquest any està a la plaça de l’ajuntament de Tortosa.

Gandesa nevada

Gandesa nevada

Tot i que a la part sud de les Terres de l’Ebre les nevades quasi mai hi són presents, a la part nord durant l’hivern a més a més de les baixes temperatures també hi cap la possibilitat de nevada.

Per fi d’any hi trobarem pel carrer l’Home dels Nassos, que té tants de nassos com dies li queden a l’any. Per la nit, a més a més de la bona companyia no hi pot faltar el raïm per acomiadar l’any i celebrar-ho fent xivarri.

 

Foto fonts

Deixa una Resposta