Gastronomia del Delta de l’Ebre

Gastronomia del Delta de l’Ebre

La cuina local és rica i variada i aprofita els abundants recursos naturals del delta (caça, pesca, agricultura). Als pobles litorals la cuina marinera catalana s’enriqueix amb varietats de plats d’arròs i espècies pròpies de la zona: rossejat (arròs molt torrat guisat amb brou de peix) i llagostins. Els pobles de l’interior tenen més tradició en la cuina de peix basada en les espècies de riu com les anguiles i les angules (havien tingut molta anomenada els esturions i les llampreses de l’Ebre). Es també abundant el marisc: ratllats, canyuts, catxels, cornetes, etc. Els plats de carn són els fets a base de la caça d’ocells (ànecs especialment) i també tenen anomenada les ovelles que pasturen pel delta. Els productes de la fèrtil agricultura són a la base, però, de la gastronomia del delta: carxofes a la brasa, arròs amb cols i fesols, faves ofegades són bons plats d’hivern igual com la samfaina, les amanides, els melons i altre fruita ho són d’estiu. Com a postres, són de recomanar els cocs, fets de brossat, ou o licor (cocs borratxos), els pastissets de cabell d’àngel o de moniato, les borraines amb mel, les coquetes de sagí, el menjar blanc, la llet merengada o amb canyella i sucre, etc.

La pesca, de gran tradició al Delta, proporciona a la cuina uns ingredients que garanteixen amb  a qualitat i frescor uns excel·lents resultats

L’arròs es el ingredient bàsic per excel·lència a la cuina deltaica. Amb ell es preparen infinitud de plats, si l’un bo, l’altre encara més, tot usant carns, peixos i verdures pròpies de cada temporada. Entre els més famosos per la seva popularitat es troben la paella en totes les varietats, l’arròs negre i l’arròs a banda.

delta-hotel