Miravet

Escudo de Miravet

Miravet és un poble de la comarca de la Ribera d’Ebre situat a la riba dreta del riu Ebre als peus d’un turó d’uns 100 metres d’alçada. A la part alta del turó hi trobem el Castell de Miravet.

Envoltat amb el riu Ebre, el bosc de ribera i la Serra de Cardó, el municipi es converteix en un dels llocs més preuats de les Terres de l’Ebre.

Història

L’origen del poble recau als ibers, més tard als romans i sobre el segle VIII als àrabs que van ocupar Miravet i construir una fortificació de dalt al turó. Els àrabs, entre altres cultures, van saber apreciar aquesta bona terra i avui dia encara podem trobar les restes d’aquells dies. Hi van construir una mesquita que va ser enderrocada i construïda una església renaixentista al damunt pels hospitalers. El Castell Murâbit, que va donar nom al poble, també va ser convertit en un monestir d’estil romànic pels templers. A partir d’aquest va ser escenari de moltes guerres, com ara la guerra dels Segadors, les guerres dels Carlins o la Guerra Civil Espanyola.

Festes i Fires a Miravet

La Festa major de la Tardor a Miravet és fa en honor a Nostra Senyora de Gràcia (patrona templera), per la segona quinzena d’octubre, amb balls, actes tradicionals, concursos, menjades populars, concerts, etc.

Per Sant Antoni (al gener) es beneeixen els animals, es fa una botifarrada popular i un concurs de carrosses.

La Diada de la Cirera és un dia festiu on es fan activitats populars relacionat amb les cireres que és un producte típic. A més a més, també es celebra la Fira dels Canterers de Miravet, on es fa exposició i venta dels càntirs ja que també és un ofici artesanal típic de Miravet.

Aquest ofici també és present a la festa de Sant Domènec, el patró dels canterers, que es celebra al Raval dels Canterers a finals de juliol o principis d’agost. Aquesta festa es celebra durant les Festes Majors d’Estiu a més a més de tots els actes típics de les festes com per exemple els balls, la cursa d’andròmines, concursos i algun concert al Castell.

Durant el nadal es celebra la festa de l’Església Vella, on al voltant de la plaça de la Sanaqueta i de l’Església Vella, es canten nadales i es subhasten plats el dia de Sant Esteve.