Festes de Nadal arreu del món (part III)

Ja estan aquí les festes de Nadal  i nosaltres volem apropar-te al nadal d’altres països. Et portem la tercera part de les diferents curiositats de com viuen el nadal a Suècia, Bulgària, Dinamarca, Letònia, Xina, Grècia, Finlàndia, Romania, Rússia i Espanya.

Suècia il·luminada

A Suècia una de les tradicions més vistoses es celebra el dia 13 de desembre, per Santa Llúcia, fent una processó amb noies joves vestides amb túniques blanques amb llaços vermells que porten veles enceses. A la d’Estocolm hi participen unes 100.000 noies.
D’altra banda duran la revetlla de Nadal es sol preparar el “julbord” que és com una taula amb menjar a l’estil bufet on hi pot menjar tants cops com vulguis. Després del sopar s’encenen l’arbre i s’espera l’arribada de “Jultomten” que és la versió sueca del Pare Noel.

Suècia

Santa Llúcia a Suècia

Nadal a Bulgària

A Bulgària durant la revetlla de Nadal es prepara un sopar especial compost per almenys una dotzena de plats, cadascun representa un mes de l’any i cap d’ells porta carn. És típic trobar-te entre ells el plat de Banitza, un plat fet d’ous i formatge entre pasta fullada.
Els nens a les 00.00h del dia 1 de gener, per Cap d’Any celebren un ritual anomenat “survachka” amb un pal amb crispetes.

Bulgària

Survachka a Bulgària

Dinamarca dia a dia il·luminada

A Dinamarca hi ha una tradició divertida on des del primer dia de desembre s’encén la vela-calendari que té 24 marques i cada dia s’encén una estona fins que arriba a la marca. També hi ha costum de tenir un calendari d’advent amb 24 xocolatines.
A més a més, Dinamarca és el país que va incorporar els segells al correu i quan arriba el nadal treuen una edició nadalenca.

Dinamarca

Vela calendari de Dinamarca

Nadal a Letònia

A Letònia els regals es solien donar-se per fi d’any amb la figura del Ded Moroz, que significa “àvi congelat”. Actualment, amb la companyia de la seva filla, la “donzella gelada” reparteixen els regals. Tot i així, el dia 24 també es donen els regals en nom del Pare Noel. Aquests regals es posen baix de l’arbre i s’obren abans de sopar però cal cantar una cançó o recitar un poema abans d’obrir-los.

Letònia

Ded Moroz a Letònia

Un Pare Noel Xinès

Al igual que Japó, Xina no celebra el nadal amb tanta devoció ja que gran part de la població no és cristiana. D’altra banda, els centres comercials i turístics s’adapten per a que els estrangers ho passin igualment com si fossin a casa. Tot i que no celebren el nadal, tenen una figura semblant al Pare Noel, Sheng Dan Lao Ren, que significa “el vell del Nadal” i porta regals el dia 24 de desembre.

Xina

Sheng Dan Lao Ren a Xina

Vaixells de llum a Grècia

A Grècia els arbres de nadal no hi són presents, però al seu lloc hi trobarem abundants vaixells de vela adornats amb llums que recorden el mar ja que és un element que és molt present a Grècia. San Basili és el pare Noel que porta els regals als nens el primer dia de l’any. Igual que el tortell de reis, ells mengen “vassilopita” que porta una moneda dins i qui la troba tindrà sort durant l’any nou.

Grècia

Vaixells de llum de Grècia

Finlàndia, casa del Pare Noel

A Finlàndia els nadals es viuen amb contrastos, com ara córrer d’una sauna a un llac gelat. Al país de les aurores boreals no hi poden faltar els dolços, les galetes de gingebre i el “glögi” un tipus de vi calent amb espècies per contrastar amb el clima. Si no ho sabeu, el Pare Noel té la seva casa a Rovaniemi i, a més a més d’enviar-li cartes, també se li poden fer visites!

Finlàndia

El Pare Noel a Finlàndia

Nadal pelut a Romania

A Romania per Nadal es reuneixen tota la família el dia anterior per preparar tot el menjar per al dia de nadal i els nens també surten al carrer a cantar les nadales. Una festa curiosa que celebren abans d’any nou és Ursul. Aquesta festa és una representació de uns joves disfressats d’óssos acompanyats d’ancians que els dirigeixen. L’agonia de l’ós simbolitza també la mort de l’any que acaba i la renovació de l’any nou.

Romania

Ursul a Romania

Rússia i els desitjos de Nadal

A Rússia s’utilitza el calendari gregorià mentre que nosaltres utilitzem el julià que es basa amb el moviment del sol. A partir del canvi de calendari, el dia 24 de desembre va convertir-se en un dia normal i la festivitat del dia 25 de desembre es va moure al 7 de gener.

Per cap d’any és tradició que quan comencin a tocar les campanades escriure els teus desitjos en un paper, cremar-los, posar-los en una copa de xampany o vi beure-t’ho tot d’un cop.

El Pare Noel no arriba el 25 de desembre sinó que el 7 de gener el Ded Moroz (Дед Мороз), coincidint amb Letònia, porta els regals als nens.

Com el seu calendari fa que es moguin les festes, també es mou cap d’any, això fa que ho celebrin dos cops però tot i que es fan menjades familiars i festes, la celebració més rellevant és la primera.

Rússia

Cava preparat per posar-hi els desitjos a Rússia

Espanya vermella per Nadal

A Espanya el nadal és un dia que es passa en la família. Les cases amb les decoracions, l’arbre de nadal, el pessebre i sovint la Flor de Pasqua, acompanyen la celebració entre torrons, massapans i polvorons. Durant el nadal els joves agafen els instruments típics d’aquesta època (la simbomba, la pandereta), surten al carrer i van de casa en casa a tocar i cantar nadales per demanar les estrenes.
El Pare Noel no agafa tanta rellevància com a altres llocs ja que qui porta els regals importants són els Reis Mags.

Espanya

Flor de Pasqua a Espanya

 

Fonts Fotos

Deixa una Resposta