Festes de Nadal arreu del món (part I)

Les festes de Nadal tenen una gran importància dins la nostra cultura però, que en sabem dels altres països? Et portem diferents curiositats de com viuen el Nadal a França, al Japó, al Regne Unit, a Alemanya, al Brasil, a Nova Zelanda, a Mèxic, a Austràlia i a la República Txeca.

El nadal a França

No et pots perdre el Festival de les Llums a Lyon: segons la tradició es un homenatge a la Verge Maria on els ciutadans posaven d’espelmes a les finestres per il•luminar els carrers a María per la seva peregrinació. Actualment s’ha transformat en tot un espectacle de llums, focs artificials i projeccions d’imatges sobre edificis importants de la ciutat.

Un dels postres típics és la bûche de Noël, és un pastís en forma de tronc fet de xocolata i nous, que representa el tronc que es crema des de la nit de Nadal fins a l’Any Nou com a promesa del nou començament.

Existeix una llei decretada al 1962, que hi posa que totes les cartes escrites pels nens al Pare Noel s’han de respondre amb una postal, que reben individualment.

França-buche de Noel

França – Bûche de Noël

Nadal i esport al Japó

Tot i que no és festiu perquè la majoria de ciutadans no són cristians, els hi agrada arreglar-se i sortir a veure els espectacles lumínics impressionants. El dia de Nadal es mengen el christmas cake i a Osaka fan una cursa peculiar on els participants van vestits com el Pare Noel!

Japo - Osaka Run

Japó – Osaka Run

Un nadal divertit al Regne Unit

Al Regne Unit el dia 24 de desembre es tracta com un dia normal, però l’endemà el Pare Noel deixa els regals sota l’arbre o als calcetins que els nens deixen a la xemeneia i es fa un gran dinar, on el rei de la festa és el gall d’indi farcit.

Abans de dinar tenen la tradició de obrir els “crackers”, una espècie de cilindres embolicats de paper de regal amb dos extrems prominents on dues persones han d’estirar i el que es quedi amb el tros més gran es queda el que hi ha a l’interior.

De postres es mengen el Christmas púding. És un púding fet a base de prunes que es serveix acompanyat d’una salsa.

Tret d’això, els menús no són gaire elaborats per així els amfitrions puguin gaudir de la festa amb els seus invitats.

RegneUnit-Crackers

Regne Unit – Crackers

De compres nadalenques per Alemanya

A Alemanya dia 25 de desembre els nens esperen amb impaciència els regals. Quan sona una campaneta que està col∙locada al darrera de la porta de la sala, el nens van corrents al peu de l’arbre de nadal perquè es troben els seus regals, però no els poden obrir fins que no canten la tradicional nadala “Stille Natcht, helilige Nacht”.

A alemanya són molt típics els mercats de Nadal. El més conegut és el Mercat de Núremberg, anomenat “Christkindlesmarkt”, un dels més antics d’Europa.

Alemanya-mercat de Nadal

Alemanya – Christkindlesmarkt

Arribada del nadal a Brasil

A Brasil el nadal es celebra anant a la platja i a la piscina ja que allí és estiu.
El sopar de la revetlla de nadal no es comença a menjar fins després de la Missa del Gall. Els plats més típics són el gall d’indi, l’arròs i la farofa. La farofa és un plat preparat en farina de iuca, que sol utilitzar-se com a acompanyant els plats o fins i tot, utilitzar per farcir el gall d’indi. És tradició que cada veí porti un plat de menjar a l’altre per a que el degusti i viceversa.

A la llacuna de Rodrigo de Freitas de Rio de Janeiro, cada any s’instal·la l’arbre de nadal més gran del món amb 85 metres d’altura i la seva inauguració és tot un espectacle de llums, focs artificials, dolls d’aigua i música de l’orquestra simfònica de Brasil.

Brasil - llacuna de Rodrigo de Freitas

Brasil – llacuna de Rodrigo de Freitas

Nadal vermell a Nova Zelanda

A Nova Zelanda es celebra el Pohutukama Festival, una setmana de celebracions ja que floreix l’arbre Pohutukama senyalant l’entrada de l’estiu, un arbre maori que és l’alternativa de l’arbre de nadal que omple de color amb les seves flors vermelles. Aquella setmana també es celebra la Red Hot Party, que consisteix en adornar-se un mateix amb flors del Pohutukawa.

El plat tradicional per a nadal és el gall d’indi amb verdures i salses. Per a postres mengen un púding servit amb salsa de conyac, pastissos de carn i elements de pastisseria farcida amb una barreja amb fruits secs.

Nova Zelanda - Pohutukawa

Nova Zelanda – Pohutukawa

Tradicions de nadal a Mèxic

A Mèxic durant l’últim mes de l’any, del dia 16 al 24 es celebren “les posades” que fan referència a la peregrinació de Sant Josep i la Verge Maria per trobar una posada per descansar. Aquesta consisteix en una peregrinació d’habitants per diverses cases que simulen posades mentre porten espelmes i canten per a que els deixen entrar. A la última, acordada anteriorment, el amfitrió els contesta i els deixa passar. Un cop dins hi celebren una festa amb música, menjar i per als més petits, pinyates que s’han de colpejar amb els ulls tapats.

El símbol conegut que pren molta rellevància és el pessebre, que es posa en un racó de la casa i els reis deixen els regals sota d’ell.
Una activitat molt típica també és “las Pastorelas” que són la representació teatrals on s’evoca al naixement de Jesús i l’anunci als pastors.
Els seus plats típics que podem trobar al les seves menjades nadalenques són l’amanida de la nit de Nadal, el gall d’indi, bunyols i ponxs de fruites.

Mexic - Pinyata

Mèxic – Pinyata

Nadal acompanyat de múscia a Australia

A Australia el Nadal es celebra amb unes temperatures molt càlides però l’esperit hi persisteix.
El menjars de Nadal es fan a l’aire lliure, ja sigui en barbacoes o en picnics, es reuneix la família per menjar el gall d’indi, pernil i carn de porc. De postres no pot fer falta el púding de pruna, que depenen la zona es posa un tros petit d’or a un dels púdings i qui el troba tindrà un any de fortuna.
Una tradició arrelada des del 1937 és «Carols by Candlelight», que es celebra a Melbourne, on es reuneixen miler de persones per cantar nadales a la llum de les espelmes.
En molts llocs d’Australia, Santa Claus arriba fent surf o amb un vaixell de salvament de surf, i vesteix pantalons curts i camisetes.

Australia - Carols by Candlelight

Australia – Carols by Candlelight

El Nadal a la República Txeca

A la República Txeca hi trobarem mercats de Nadal on s’hi venen tot tipus de coses, dolços, joguines, regals i fins i tot animals vius, com ara la carpa blava on els txecs la compren ja sigui per al menjar nadalenc o retornar-la a un llac o riu proper.
Al contrari de gran part de països occidentals, a la República Txeca no mengen gall d’indi sinó la carpa blava al seu menú nadalenc, és el seu símbol de Nadal. Hi ha una tradició que diu que si guardes una escata sota el plat tindrà molts diners l’any següent.

El dia 5 de desembre és la revetlla del dia de Sant Nicolau (anomenat Mikuláš) i aquest surt al carrer juntament amb un àngel i un dimoni. Aquests reparteixen als nens dolços i fruites als nens que han estat bons i carbó i patates als nens que no ho han estat.

RepublicaTxeca-Mikolaus

Republica Txeca – Mikolaus

 

Links Fotos

Deixa una Resposta