Festa del Renaixement de Tortosa 23-26 juliol 2015

Festa del Renaixement

Festa del Renaixement de Tortosa 23-26 juliol 2015

La Festa del Renaixement és una festa de quatre dies que es fa durant el tercer o el quart cap de setmana de juliol on es celebra l’esplendor de la ciutat de Tortosa durant el segle XVI. Els ciutadans es vesteixen d’època i durant els quatre dies es realitzen espectacles, a més a més d’una extensa fira, que et traslladen a l’època del renaixement. La fira inclou tabernes, forns, restaurants i tendes que ofereixen tot tipus de servei, des de menjar carn a la brasa fins a que et llegeixin la mà. Dins la fira també hi trobem atraccions per als més petits de casa.

Hi ha diferents tipus d’espectacles, com ara músics, equilibristes, teatres, dansaires o animació, tant de grups locals com de grups estrangers.  Els pots trobar en un lloc fix o que vagin pel carrer ja que qualsevol carrer o plaça es converteixi en un escenari. Tots aquests fan que la festa sigui més espectacular ja que animen els carrers amb la seva música o les seves representacions.

Pels carrers també us podeu trobar els Trasts de defensa (els guàrdies de la defensa dels panys de murada) que solen comptar amb un tamborer, dos trompeters i una bandera amb els seus colors de la seva confraria.  Dins la Festa, us podeu trobar campaments on hi conviuen durant els quatre dies.

També s’hi celebren actes oficials on els procuradors (el Govern local) i les famílies nobles mostren les seves vestimentes amb orgull com els senyors de la època. Un bon exemple és la cerimònia on els procuradors juren el càrrec, que desfilen pel carrer acompanyats dels Trasts de defensa amb els estendards i les banderes de la ciutat.
A més a més, les famílies nobles assisteixen a justes per divertiment.

La primera edició de la Festa del Renaixement es va celebrar al 1996 amb Ramon Cardús  (regidor de l’Ajuntament i president d’honor de la Festa del Renaixement) com a creador del projecte. Tot i que a Catalunya el renaixement havia estat una època decadent, a Tortosa li va significar un moment d’esplendor com es pot apreciar amb el conjunt dels Reials Col·legis.

La festa del renaixement és ben popular per les poques semblances amb altres ja que pocs llocs de la resta d’Espanya van ser tant exaltades durant aquesta època.

La Festa del Renaixement té com a objectius oferir als turistes un servei lúdic i cultural de qualitat fent una rigorosa referència a la història. A més a més de donar-li més importància al nucli antic, promocionar turísticament i culturalment la ciutat, realçar el sentiment d’orgull de la ciutat i el territori mitjançant el coneixement del nostre passat.

Actualment, la Festa del Renaixement ha estat declarada Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i ha rebut la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

Una excusa perfecta per descobrir els llocs més visitats de Tortosa.

Fotos i més informació: festadelrenaixement.cat

Deixa una Resposta