Catedral de Tortosa

C. Portal del Palau, 5 Tortosa 43500 Espanya

Català Castellà

977 446 110

Catedral de Santa Maria de Tortosa

La Catedral de Tortosa dedicada a Santa María està orientada cap a E-O i es va començar a construir el 21 de maig del 1347. Aquesta es va construir on anteriorment hi va estar edificat un fòrum romà, una basílica paleocristiana, una mesquita de cinc naus i finalment una catedral romànica que no havia estat enderrocada i les obres eren una ampliació i progressiva substitució de la romànica a la gòtica.
Durant el període 1460-1480 es van aturar les obres per les dificultats per les que passava la ciutat però gracies al patrocini privat de personalitats importants de la ciutat va permetre tancar  el primer tram de les naus.

La catedral té tres naus d’alçades desiguals, on hi ha finestrals que milloren la il·luminació. Al sostre hi podem apreciar les voltes de creueria amb les seves claus de volta, la clau més destacada és la del presbiteri amb la representació de la Coronació de la Mare de Déu. A les naus laterals, entre els contraforts hi ha capelles, habitual en edificis similars.

La capçalera, element singular de la catedral, com no té murs de pedra entre les capelles dels contraforts es crea un espai diàfan.
Al presbiteri també hi trobem un element destacat, el retaule major de la catedral, datat entre 1351 i 1360. Aquest té una estructura poc habitual ja que és un tabernacle, tallat en fusta, amb escenes pintades de la Passió de Jesús a les portes que s’obrien en determinades festivitats litúrgiques. A l’interior hi ha trenta relleus escultòrics de la vida de la Mare de Déu i al centre, la figura de la Verge Maria dreta amb el Nen Jesús en braços. Aquest té a les mans un ocell seguint la tradició medieval segons la qual el Nen feia ocells de fang i els donava vida amb l’alè.

 

Als primers pilars hi trobem dues trones, tot i que només una conserva el tornaveu de fusta tallada, les dues tenen relleus característics del gòtic ja que s’esplaien amb els detalls, com per exemple, els plecs de la roba.

Al costat de la capella de la Cinta hi trobem la pila del Papa Luna, ja que procedeix del castell de Peníscola, última residència del papa Benet XII, on servia de tassa de la font del jardí d’aquell castell. Aquest papa va promoure una trobada teològica d’alt nivell entre cristians i jueus a la catedral, amb l’objectiu de la conversió a la religió cristiana d’alguns rabins de reconeguda influència.

El claustre és la part més antiga que es conserva del conjunt arquitectònic de la catedral juntament amb els espais utilitzats per a l’exposició permanent. El seu pati de quatre costats tenen mides diferents. En la edat mitjana, abans que estigués construïda la Casa de la Ciutat, s’utilitzava també per fer-hi les reunions del consell municipal i les eleccions dels procuradors. Tot i que té una estructura simple, basada en columnetes amb un capitell geomètric sense decorar i una coberta inclinada, trobem a la porta d’accés del jardí els únics exemples romànics amb figures de la ciutat de Tortosa.

Cal remarcar el curiós aspecte que es troba als murs del claustre, que tenen encastades làpides funeràries amb escuts heràldics, textos funeraris o figures de difunts. N’hi ha una, prop de la cantonada Sud-est ,  on hi apareixen els símbols dels tres estaments de la ciutat (el religiós, el militar i el ciutadà). A la seva dreta hi trobem una finestra amb les bases i les columnes de colors vius. Aquests materials, d’època romana, són originaris d’Egipte(gabre negre i pòrfir vermell)  i del Peloponés (marbre verd lacedemoni). Possiblement de l’antiga basílica paleocristiana o de la mesquita islàmica.

Als espais de l’exposició s’hi poden veure les robes que duien, la sala del cor, plànols, dibuixos i imatges de com hauria de ser un cop acabada (ja que actualment està inacabada)  i una part de túnels subterranis utilitzats com a refugis antiaeris durant la guerra civil.

HORARI D’HIVERN – EXPOSICIÓ CATEDRAL
16 de setembre a 30 d’abril
Dilluns: Tancat (excepte festius o vespre de festa)
Dimarts a Divendres: Matins: 10 a 13 hores Tardes: 16 a 18 hores
Dissabtes: Matins: 10 a 13:30 hores Tardes: 16 a 18 hores
Diumenges: Matins: 12:30 a 14 hores Tardes: Tancat

HORARI D’ESTIU – EXPOSICIÓ CATEDRAL
1 de maig a 15 setembre
Dilluns: Tancat (excepte festius o vespre de festa)
Dimarts a Divendres: Matins: 10 a 13 hores Tardes: 16:30 a 19 hores
Dissabtes: Matins: 10 a 13:30 hores Tardes: 16:30 a 19 hores
Diumenges: Matins: 12:30 a 14 hores Tardes: Tancat

Entrada general: 3€/persona

Entrada reduïda: 2€/ persona (majors de 65 anys i grups a partir de 20 persones)

Entrada especial (menors de 10 a 12 anys): 1€/persona

* Entrada gratuïta per a menors de 0-9 anys.

Visitat 1461 vegades, 2 Visites avui


Кафедральный собор Тортосы

Català Castellà

Кафедральный собор Тортосы

Catedral de Santa Maria de Tortosa

 

 

 

Visitat 1027 vegades, 2 Visites avui


Catedral de Tortosa

C. Portal del Palau, 5 Tortosa 43500 Espanya

Català Castellà

977 446 110

Catedral de Santa María de Tortosa

La Catedral de Tortosa dedicada a Santa María está orientada hacia E-O y se empezó a construir el 21 de mayo del 1347. Esta se construyó donde anteriormente estuvo edificado un foro romano, una basílica paleocristiana, una mezquita de cinco naves y finalmente una catedral románica que no había sido derribada y las obras eran una ampliación y progresiva sustitución de la románica a la gótica.
Durante el periodo 1460-1480 se detuvieron las obras por las dificultades por las que pasaba la ciudad pero gracias al patrocinio privado de personalidades importantes de la ciudad permitió cerrar el primer tramo de las naves.

La catedral tiene tres naves de alturas desiguales, donde hay ventanales que mejoran la iluminación. En el techo podemos apreciar las bóvedas de crucería con sus claves de bóveda, la clave más destacada es la del presbiterio con la representación de la Coronación de la Virgen. En las naves laterales, entre los contrafuertes hay capillas, habitual en edificios similares.

La cabecera, elemento singular de la catedral, como no tiene muros de piedra entre las capillas de los contrafuertes se crea un espacio diáfano.
En el presbiterio también encontramos un elemento destacado, el retablo mayor de la catedral, fechado entre 1 351 y 1360. Este tiene una estructura poco habitual ya que es un tabernáculo, tallado en madera, con escenas pintadas de la Pasión de Jesús en las puertas que abrían en determinadas festividades litúrgicas. En el interior hay treinta relieves escultóricos de la vida de la Virgen y en el centro, la figura de la Virgen María derecha con el Niño Jesús en brazos. Este tiene en sus manos un pájaro siguiendo la tradición medieval según la cual el Niño hacía pájaros de barro y les daba vida con el aliento.

Los primeros pilares encontramos dos tronos, aunque sólo una conserva tornavoz de madera tallada, las dos tienen relieves característicos del gótico ya que se explayan con los detalles, como por ejemplo, los pliegues de la ropa.

Junto a la capilla de la Cinta encontramos la pila del Papa Luna, ya que procede del castillo de Peñíscola, última residencia del papa Benedicto XII, donde servía de taza de la fuente del jardín de aquel castillo. Este papa promovió un encuentro teológico de alto nivel entre cristianos y judíos en la catedral, con el objetivo de la conversión a la religión cristiana de algunos rabinos de reconocida influencia.

El claustro es la parte más antigua que se conserva del conjunto arquitectónico de la catedral junto con los espacios utilizados para la exposición permanente. Su patio de cuatro lados tienen tamaños diferentes. En la Edad Media, antes de que estuviera construida la Casa de la Ciudad, se utilizaba también para hacer las reuniones del consejo municipal y las elecciones de los procuradores. Aunque tiene una estructura simple, basada en columnas con un capitel geométrico sin decorar y una cubierta inclinada, encontramos en la puerta de acceso del jardín los únicos ejemplos románicos con figuras de la ciudad de Tortosa.

Hay que remarcar el curioso aspecto que se encuentra en los muros del claustro, que tienen empotradas lápidas funerarias con escudos heráldicos, textos funerarios o figuras de difuntos. Hay una, cerca de la esquina Sureste, donde aparecen los símbolos de los tres estamentos de la ciudad (el religioso, el militar y el ciudadano). A su derecha encontramos una ventana con las bases y las columnas de colores vivos. Estos materiales, de época romana, son originarios de Egipto (gabro negro y pórfido rojo) y del Peloponeso (mármol verde lacedemoni). Posiblemente de la antigua basílica paleocristiana o de la mezquita islámica.

En los espacios de la exposición se pueden ver las ropas que llevaban, la sala del coro, planos, dibujos e imágenes de cómo debería ser una vez terminada (ya que actualmente está inacabada) y una parte de túneles subterráneos utilizados como refugios antiaéreos durante la guerra civil.

HORARIO DE INVIERNO – EXPOSICIÓN CATEDRAL
16 de septiembre a 30 de abril
Lunes: Cerrado (excepto festivos o noche de fiesta)
Martes a Viernes: Mañanas: 10 a 13 horas Tardes: 16 a 18 horas
Sábados: Mañanas: 10 a 13:30 horas Tardes: 16 a 18 horas
Domingos: Mañanas: 12:30 a 14 horas Tardes: Cerrado

HORARIO DE VERANO – EXPOSICIÓN CATEDRAL

1 de mayo a 15 de septiembre
Lunes: Cerrado (excepto festivos o noche de fiesta)
Martes a Viernes: Mañanas: 10 a 13 horas Tardes: 16:30 a 19 horas
Sábados: Mañanas: 10 a 13:30 horas Tardes: 16:30 a 19 horas
Domingos: Mañanas: 12:30 a 14 horas Tardes: Cerrado

Entrada general: 3 € / persona

Entrada reducida: 2 € / persona (mayores de 65 años y grupos a partir de 20 personas)

Entrada especial (menores de 10 a 12 años): 1 € / persona

* Entrada gratuita para menores de 0-9 años.

Visitat 1357 vegades, 2 Visites avui


Afegir comentari

Valora fent clic a la estrella:

 

Llocs relacionats

Centre d’Interpretació de les Barraques del Read More…

Museu de la Mar de l’Ebre
Està situat a l&# Read More…

Església de Sant Domènech

Església de Sant Domènec
L’església de S Read More…